Felrobbantotta magát egy merénylő egy szomáliai szálloda bejáratánál

2024. augusztus 3. – 11:05

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek este felrobbantotta magát egy öngyilkos merénylő egy szálloda bejáratánál a szomáliai főváros, Mogadishu népszerű strandján – írja az MTI. A merénylő négy társa a robbanás után lövöldözni kezdett a tengerparton tartózkodókra és megpróbálta megrohamozni a szállodát.

A támadók és a rendőrök között tűzpárbaj alakult ki, amely szombat kora reggelig tartott. A négy lövöldöző közül három meghalt, az egyiket élve fogták el. A támadásban legalább 32 ember meghalt és 63 megsérült.

A tűzpárbaj alatt a strandon pánik tört ki, a mentőcsapatok nem tudtak eljutni a sérültekhez, így az áldozatok száma valószínűleg még növekedhet.

A támadást az al-Shabaab iszlamista terrorista milícia a saját rádióállomásán magára vállalta. Az iszlamisták az ellenőrzésük alatt tartják Szomália egyes területeit, de az elmúlt években a fővárosból már kiszorították őket.

A mindennapos erőszak és támadások évei után a mogadishui strand újbóli használatának lehetőségét a normalizálódás jelének tekintették a válság sújtotta országban. Mindazonáltal újra és újra támadásokra kerül sor a kormányintézmények, valamint a mogadishui szállodák és éttermek ellen – ahol az iszlamisták szerint a nyugati életmód uralkodik. Júliusban például tizenegy ember esett áldozatul egy étterem elleni terrortámadásnak a labdarúgó Európa-bajnokság döntője alatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!