Több százezer juhot és kecskét öltek le Romániában a kiskérődzők pestise miatt

2024. augusztus 2. – 05:42

Másolás

Vágólapra másolva

Romániában július 17-én jelent meg a kiskérődzők pestise, az országban azóta 37 aktív fertőző gócot találtak – összesen 218 ezer juhot és kecskét öltek le a fertőzés terjedésének megfékezése miatt, írja az MTI.

A fertőzés főként a Fekete-tenger partvidékén terjed, itt találtak több mint 206 ezer állatot. De az ország nyugati részén, a magyar határtól 150 kilométernyire is találtak fertőzött állatokat, itt 12500 juhot kellett leölni. A fertőzés miatt Románia újratárgyalta a kiskérődzők exportjának feltételeit.

A román állategészségügyi szakhatóság közleménye szerint a járvány megfékezésében a gazdasági szereplőknek van döntő felelősége, mert a fertőzést csak a beteg állatok terjesztik. A betegség behurcolásának fő kockázata tehát a beteg, vagy a szükséges állategészségügyi okmányokkal nem rendelkező állatok behozatala, a juh- és kecskeállomány szabálytalan adásvétele.

A kiskérődzők pestise emberre nem veszélyes, de a kiskérődzők egyik legfertőzőbb betegségének számít. A lázzal, szem- és orrfolyással járó, gyakran az állat pusztulását okozó betegség július első felében tört ki Görögországban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!