Cicaadót vetnének ki Nairobi macskatartóira, mert túl sok a kóbor állat az utcákon

2024. augusztus 2. – 19:21

Másolás

Vágólapra másolva

A kenyai Nairobi tartományt vezető politikusok megosztó macskaellenes intézkedéssel álltak elő a közelmúltban. Úgynevezett „macskaadót” vetnének ki a cicatulajdonosokra, és arra is köteleznék a gazdikat, hogy hallgattassák el a macskáikat – írja a BBC.

A törvényjavaslat szerint a fővárosban és környékén élő macskatulajdonosoknak évente 200 kenyai shillingbe (kb. 560 forintba) kerülő engedélyt kellene kiváltaniuk, valamint igazolniuk kellene, hogy az állat veszettség elleni oltást kapott.

Emellett biztosítaniuk kellene, hogy háziállataik ne vernyogjanak olyan hangokon, amivel zavarhatják a lakosságot.

A tüzelő macskákat – akik híresek a párkeresést elősegítő nyivákolásukról – kötelező lenne négy fal közé zárni a bagzás idejére.

A törvényjavaslat szerint azok a macskatulajdonosok, akik nem tartják be az előírásokat, bűncselekményt követnének el, és börtönbüntetést is kaphatnak.

A város macskaállományának száma nem ismert, de a cicák mindenhol jelen vannak Nairobiban. Jönnek-mennek az utcán, szeméttelepeken és éttermekben esznek, és az üzletekben süttetik a hasukat. A párzási időszakban különösen problémás, hogy a lakosságnak macskaáriákat kell hallgatnia éjjel. Emellett az egészségügyi minisztérium szerint évente mintegy kétezer kenyai hal meg kutya- vagy macskaharapás okozta veszettségben.

A város állatvédelmi és állatjóléti törvénytervezete elvileg a macskák jólétét hivatott javítani, de a helyi macskatartók nincsenek elájulva az ötlettől. Sorra születnek a mémek és a felháborodott posztok az ügy miatt. Nairobi lakosait nem is kell nagyon félteni, ugyanis nemrég arra kényszerítették a megyei kormányzatot, hogy vonjon vissza egy sor termékadót, amit korábban kivetett volna.

Egy kenyai állatvédő szervezet vezetője, Emma Ngugi szerint a kutyatartást is hasonló törvények szabályozzák, de senki nem tartja be az előírásokat. Ráadásul nem biztos, hogy az emberek magukra vállalnák a macskák tulajdonosi jogait.

Ha fizetni kell értük, egyesek kidobhatják a macskáikat, ami meghiúsítaná a törvényjavaslat célját.

Ngugi szerint sokkal hatékonyabb lenne, ha olcsóbb állatorvosi szolgáltatást kínálnának, és tömeges ivartalanítási kampányokat szerveznének a kóbor macskák és kutyák számára. Egy macska ivartalaníttatásának költsége Kenyában átlagosan egy havi bér összegével lehet egyenlő.

A megye nyilvános konzultációt szervez péntekre. A város lakói elmondhatják véleményüket a törvényjavaslattal kapcsolatban, ami további módosítások is eredményezhet. Ezeket a megyei közgyűlés mérlegeli majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!