Putyin óriásit emelt az új szerződéses katonák fizetésén

2024. július 31. – 17:22

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin új rendeletével megduplázza az önként katonának jelentkezők bevonulási bónuszát, ami egy újabb terhet jelenthet az orosz gazdaság számára – írja a Reuters.

Minden orosz, aki önként jelentkezik, hogy Ukrajnában harcolhasson, mostantól kap egy 400 ezer rubeles (1,7 millió forintos) egyszeri bevonulási bónuszt, és a rendelet arra ösztönzi a régiók vezetőit is, hogy legalább ennyit adjanak ők is az újoncoknak.

Emellett a fizetéseket is megemelték. Egy új közlegény havi 204 ezer rubelt (864 ezer forintot) kap, és a rendelet szerint az első éves minimum fizetés 3,25 millió rubel kell, hogy legyen. A tisztek rendfokozatuktól függően még többet kapnak, de mindenki kap még bónuszt attól függően, hogy részt vesz-e bizonyos ütközetekben, vagy elpusztít-e például ukrán tankokat vagy más harci járműveket.

A háború 2022-es kezdete óta a régiókat tekintve elég aránytalan volt, honnan érkeztek az újoncok, leginkább a szegényebb régiókból jelentkeztek többen. Emiatt kialakult egy ellentét a vidékiek és a nagyvárosi elit között, így júliusban a moszkvai polgármester bevezette, hogy az újoncok 1,9 millió rubel bevonulási bónuszt kapnak.

Az új rendelettel az orosz szerződéses katonák minimum bére meghaladja az országos átlagkereset háromszorosát, míg a moszkvai szerződéses újoncok bére az ötszöröse az országos átlagnak. Ezzel ugyan el tudták eddig kerülni, hogy újabb kötelező sorozást kelljen tartani, de szakértők szerint a lépés bérspirálhoz vezethet.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!