Magyar turista is volt egy Egyiptomnál elsüllyedt luxushajón

Legfontosabb

2024. július 31. – 05:05

Magyar turista is volt egy Egyiptomnál elsüllyedt luxushajón
Az Exocet kívülről – Fotó: Olvasói fotó / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A nagy hullámok egy zátonyra lökték, emiatt megsérült, majd süllyedni kezdett egy luxushajó az egyiptomi Marsza Alam közelében június 26-án. A fedélzeten a legénységen kívül 24 turista tartózkodott, de mindegyiküket sikerült kimenteni, mielőtt a 40 méter hosszú, Exocet nevű hajó – mintegy két kilométerre elsodródva a zátonytól – elsüllyedt.

Bár a balesetről beszámoló Dive Magazine tudósítása szerint a 24 turista francia volt, a Telex megtudta, hogy a franciák között volt egy magyar állampolgár: egy 36 éves orvosnő.

Marsza Alam a Vörös-tenger partján fekvő dél-egyiptomi város, ami egykoron egy kis halászfalu volt, de manapság már az egyik leglátogatottabb úti cél búvároknak. A baleset a Szataja-zátonynál történt, amely Marsza Alam egyik legnépszerűbb búvárhelye.

A luxushajón tartózkodó turisták, köztük a magyar nő is búvárkodni ment a hajóval, a programot egyhetesre tervezték, a baleset idején még több nap lett volna hátra belőle.

Miután a hajó süllyedni kezdett, a fedélzeten tartózkodó búvárokat és a személyzetet evakuálták és más közeli hajókra szállították, majd biztonságban visszatértek Marsza Alamba – írta a Dive Magazine.

Az Exocet fedélzete – Fotó: Olvasói fotó / Telex
Az Exocet fedélzete – Fotó: Olvasói fotó / Telex

„Ne aggódj, élek, de a hajó elsüllyedt” – ezt üzente a baleset után a magyar orvosnő a húgának. A baleset egyébként az esti órákban történt, már sötét volt, kilenc órába telt, mire a mentőhajók a parton ki tudtak kötni.

Úgy tudjuk, hogy a turisták holmijai, köztük értékes búvárfelszerelések a hajón maradtak. Bár másnap helyi búvárok visszamentek értük, a méregdrága búvárfelszerelések nem kerültek elő.

A 40 méter hosszú Exocet, amely a francia Diving Attitude búvárszolgáltató tulajdonában állt, 2009-es üzembe helyezése óta népszerű lakóhajó volt. 2015-ben jelentős átalakításon esett át.

„A helyzet nehéz számunkra, akik annyira szerettük a gyönyörű hajónkat...” – írta Facebook-oldalán a Diving Attitude csapata, de hozzátették: nagy megkönnyebbülés nekik, hogy a hajón jelen lévő összes embert gyorsan evakuálták, és épségben visszatértek Marsza Alamba.

A Telexnek a hajóról kimenekített magyar orvosnő testvére azt mondta: ahogy mindenkit, úgy a nővérét is kihallgatták a rendőrök az ügyben. „A nővéremnek és a francia párjának szerencséje volt, mert amikor a legénység elkezdte a kimenekítést, akkor a kezükbe akadt kisebb táskákat felkapták, és köztük voltak a nővéremék táskái is. Igaz, a drága búvárfelszerelésük nekik is odalett, de így is jobban jártak, mint azok, akik mezítláb értek partra, és minden cuccuk a hajón maradt.”

A süllyedő luxushajó – Fotó: Olvasói fotó / Telex
A süllyedő luxushajó – Fotó: Olvasói fotó / Telex

A baleset után a Vörös-tenger kormányzója, Amr Hanafi vezérőrnagy közölte, hogy részletes jelentést fognak készíteni a korallzátonyban keletkezett kár mértékéről. Jaszmine Fuad egyiptomi környezetvédelmi miniszter pedig bejelentette, hogy alapos vizsgálatot indítanak a baleset okainak és hatásainak megállapítására.

A balesetről beszámoló egyiptomi Ahram Online pedig azt írta: Egyiptom különböző intézkedéseket hajt végre korallzátonyainak védelme érdekében, többek között bójákat telepít, hogy megakadályozza a hajók lehorgonyzását a sérülékeny területeken.

A lap idézte a mentésben részt vevő műszaki csoportot. Eszerint a hajó több órán át részben a víz felszínén maradt, mielőtt a hullámok és az áramlatok a Vörös-tengeren Szataja területe felé sodorták. Végül több mint két kilométerre süllyedt el a korallzátonyoktól, de nem okozott környezeti károkat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!