ENSZ: Izrael és a Hamász is kínozhatja a foglyait

2024. július 31. – 19:29

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ emberi jogi irodájának jelentése szerint a Hamász október 7-i terrortámadása óta letartóztatott palesztinokat sok esetben megkínozhatták az izraeli börtönökben – írja a BBC.

Az ENSZ jelentése olyan nők, férfiak és gyerekek beszámolóin alapszik, akiket állítólag ketrecekbe zárták, hosszabb időre meztelenre vetkőztettek, és gyakran csak egy pelenkát viselhettek. A beszámolók szerint volt, hogy nem adtak nekik enni és inni, nem hagyták őket aludni, és volt, akit elektromos árammal vagy cigarettával kínoztak.

Azt mondták, hogy sokukat vádak nélkül zárták be, nem engedték nekik, hogy ügyvéddel egyeztessenek, és a jelentés szerint „siralmas körülmények” között tartották őket. Néhány férfi és nő nemi alapú bántalmazásról is beszélt.

„A Hivatalom és más szervezetek által összegyűjtött tanúvallomások számos megdöbbentő cselekményről tanúskodnak, mint például a vízzel való kínzás és a kutyák szabadon engedése a fogvatartottakra, ami a nemzetközi emberi jogi és a nemzetközi humanitárius jog durva megsértése”

mondta Volker Türk, az ENSZ legmagasabb rangú emberi jogi tisztségviselője.

A jelentésben szó esik arról is, hogy a Hamász által október 7-én foglyul ejtett 251 túsz közül többen is hasonló körülményekről és bánásmódról számoltak be. Izrael szerint 116 túsz még a Hamász fogságában van, és közülük 42 valószínűleg már nem él.

Többen is arról számoltak be, hogy a gázai fogságuk során verték őket, valamint arról, hogy érzéstelenítés nélkül műtötték meg a terrortámadás során elszenvedett sérüléseiket, és egy szabadon engedett nő nyíltan beszélt arról, hogy megerőszakolták, míg mások arról számoltak be, hogy látták, ahogy más túszokat (nőket és férfiakat egyaránt) hasonlóan bántalmaztak. Az elengedett túszokat kezelő orvosok több esetben is találtak olyan sérüléseket, amik alátámasztják a vádakat. A Hamász túszai is említették, hogy gyakran nem kaptak enni vagy inni, és sokszor friss levegőhöz vagy napfényhez is alig jutottak.

Izrael tagadja, hogy a katonái vagy a büntetés-végrehajtásban dolgozók bántalmaznák a foglyokat. A gázai invázió kezdete óta már több ezer palesztint tartóztattak le Gázában, a Jordán nyugati partján és Izraelben. Emberi jogi szakemberek és izraeli szivárogtatók már többször jelezték, hogy előfordulnak túlkapások a börtönökben, de a kormány ezeket minden esetben tagadta.

A hatóságok több esetben is kivizsgálták ezeket a jelentéseket, de az eredményeiket nem szokták nyilvánosságra hozni. A kormány megjegyezte, hogy a foglyok bántalmazása tilos, amire rendszeresen emlékeztetik az érintetteket.

Az izraeli katonai rendőrség a héten előállított egy tartalékost, akit azzal vádolnak, hogy durván bántalmazott egy foglyot egy dél-izraeli börtönben. Az ENSZ szerint több ezer palesztint tartanak fogva, köztük több gyereket, valamint orvosokat is, akiket a betegeikkel együtt tartóztattak le Gázában. A jelentés szerint legalább 53 palesztinról tudnak, ami izraeli fogságban halt meg.

Az ENSZ jelentése mindkét felet felszólítja, hogy „haladéktalanul vessenek véget az önkényes fogva tartás minden formájának, beleértve a túszejtést, valamint a kínzást vagy egyéb rossz bánásmódot, a nemi erőszakot és a nemi alapú erőszak egyéb formáit, és biztosítsák a súlyos jogsértések és visszaélések elszámoltathatóságát”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!