Gyilkossággal és erőszakkal fenyegetik az olimpia nyitóünnepségének ellentmondásos jelenetében fellépő DJ-t

2024. július 30. – 11:31

Gyilkossággal és erőszakkal fenyegetik az olimpia nyitóünnepségének ellentmondásos jelenetében fellépő DJ-t
Az olimpiai játékok megnyitó ünnepségének egyik helyszíne Párizsban, a Passerelle Debilly hídon, 2024. július 26-án. Dionüszosz mögött jobb oldalon Barbara Butch francia DJ – Fotó: The Olympic Games / X

Másolás

Vágólapra másolva

Zaklatás és fenyegetések miatt rendőrségi feljelentést tett Barbara Butch francia DJ, aki a párizsi olimpia nyitóünnepségén drag queen jelenetben játszotta a zenét az asztalon fekvő Dionüszosznak, írja a Deadline.

„A 2024-es párizsi olimpiai játékok nyitóünnepsége óta Barbara Butch művész, DJ és aktivista rendkívül erőszakos kiberzaklatási és rágalmazási kampány célpontja” – mondta Butch ügyvédje, Audrey Msellati. „Halállal, kínzással és nemi erőszakkal fenyegették meg, és számos antiszemita, homofób és szexista sértés célpontja lett.”

Butch a szexuális sokszínűséget és befogadást ünneplő „Festivity”, vagyis „Ünnepség” jelenetben vett részt, amelyben Nicky Doll és számos korábbi, a francia Drag Queen leszek! műsor szereplője is feltűnt. Az ünnepség témájú jelenet egyike volt a 12 tablónak, amelyeknek célja az volt, hogy megragadják a francia életérzést és szellemet.

A jelenet heves vitákat váltott ki, mivel sokan tévesen Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című festményét látták bele. Sokan úgy érezték, hogy a jelenet sértette a kereszténységet. A 2024-es párizsi olimpia hivatalos X-oldala szerint azonban nem is Da Vinci festményét szerették volna imitálni: a megnyitó estjén posztolt bejegyzésükben azt írják, „a görög Dionüszosz interpretációja tudatosítja bennünk az emberek közötti erőszak abszurditását”. A hivatalos oldal nem írt arról, hogy pontosan melyik festményt akarták utánozni, az X-en terjedő posztok szerint Az istenek ünnepe című festményről lehet szó.

Azt, hogy nem Az utolsó vacsora kiparodizálásáról volt szó, a jelenet művészeti vezetője, Thomas Jolly is megerősítette.

Az utolsó vacsora kiparodizálásának vélt jelenetet a katolikus egyház és szélsőjobboldali politikusok is kritizálták az elmúlt napokban.

„Barbera Butch elítéli ezt a gyűlöletet, amely felé, és afelé irányul, amit képvisel” – írja Msellati. „Személyes értékei, mint a jóindulat, az inkluzivitás és a mások iránti szeretet mindig is a középpontjában álltak művészi projektjeinek, amelyek a mindenki számára elérhető ünneplést hirdetik, kortól, szexuális irányultságtól, származástól, vallástól vagy nemtől függetlenül.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!