Izraeli tüntetők hatoltak be egy izraeli katonai bázisra

2024. július 30. – 07:28

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn többtucatnyi tüntető – köztük az izraeli kormánykoalíció szélsőjobboldali képviselői – hatolt be az Szde Teiman katonai támaszpontra, miközben mások a kerítést próbálták megmászni. A tüntetők azt skandálták: „nem hagyjuk magára a barátainkat, pláne nem a terroristákért”, írja a BBC.

A dél-izraeli Beér-Seva közelében fekvő Szde Teiman hónapok óta a gázai foglyokkal szembeni súlyos visszaélésekről szóló jelentések középpontjában áll, és a bázison jelenleg vizsgálat is folyik több katona ellen. A helyi média beszámolója szerint azzal vádolják őket, hogy súlyosan bántalmaztak egy Gázában elfogott palesztin fogvatartottat, egy feltételezett Hamász-harcost. Az izraeli beszámolók szerint a foglyot súlyos szexuális bántalmazás érte, olyan sérüléseket szenvedett, hogy azoktól járni sem tudott, kórházba kellett vinni. Az izraeli hadsereg közölte, hogy a főügyész vizsgálatot rendelt el „egy fogvatartott jelentős bántalmazásának gyanúja miatt”.

A tüntetők az érintett vizsgálat középpontjában álló katonák mellett akartak kiállni, és az első után egy második bázisra is betörtek, ahová a katonákat kihallgatásra vitték. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök higgadtságra szólított fel. Herzi Halevi altábornagy, izraeli vezérkari főnök szerint a Szde Teimanba történt behatolás „rendkívül súlyos és törvényellenes”. „Egy háború kellős közepén vagyunk, és az ilyen típusú akciók veszélyeztetik a hadsereg biztonságát.”

Joáv Gallant védelmi miniszter szerint a katonák viselkedésének kivizsgálását folytatni kell, és hozzátette, hogy „a törvény még a harag idején is mindenkire vonatkozik”. Akadnak azonban olyan izraeli politikusok, akik elítélik a tartalékosok letartóztatását. Itamar Ben-Gvir, a szélsőjobboldali nemzetbiztonsági miniszter „nem kevesebbnek, mint szégyenletesnek” nevezte a letartóztatásukat.

A BBC korábban beszélt a Szde Teimanban felállított tábori kórház egészségügyi dolgozóival, akik azt állították, hogy a fogvatartottak szemét bekötötték, állandóan az ágyukhoz bilincselték őket, és pelenkát kellett viselniük, nem engedték el vécére őket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!