Trump-merénylet: a kirendelt SWAT-tisztek azt állítják, nem kaptak eligazítást a Secret Service-től

2024. július 28. – 18:57

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai elnökök védelmét ellátó Secret Service mellett a pennsylvaniai SWAT-csapatot is kirendelték a július 13-i választási gyűlésre, ahol Donald Trumpot meglőtték. A különleges rendőrségi egység tisztjei azt állítják, nem volt kommunikáció a Secret Service és a SWAT között. Miközben a terv az volt, hogy tartanak egy közös eligazítást akkor, ha már a Secret Service is a helyszínre ér. „Ez azonban nem történt meg” – mondta az ABC News – nak Jason Woods, a pennsylvaniai SWAT vezető mesterlövésze. „Azt hiszem, ez volt az a pont, amikor már tudtam, hogy a dolgok rosszul fognak alakulni. Nem volt semmi kommunikáció” – tette hozzá.

A mesterlövész kifejtette, hogy együttműködésre számított, és arra, hogy a Trumpot védelmező ügynökök koordináljak majd a SWAT-csapatot is. Woods szerint a két egység között az első információcserére már csak a merénylet után került sor, „de akkor már túl késő volt” – fogalmazott a mesterlövész.

A Secret Service szóvivője, Anthony Guglielmi nem reagált Woods kijelentéseire. Csupán annyival kommentálta az elhangzottakat, hogy elkötelezettek abban, hogy megértsék, mi történt a Trump ellen elkövetett merénylet előtt, alatt és után azért, hogy ne fordulhasson elő ilyen, és hajlandók minden érintettel, többek között a kongresszussal, az FBI-jal is együtt dolgozni.

A merénylet után a Secret Service igazgatója, Kimberly Cheatle lemondott. „A közelmúlt eseményeinek fényében nehéz szívvel hoztam meg a nehéz döntést, hogy lemondok az igazgatói posztról” – írta Cheatle levelében, amelyben azt is újra elismerte, hogy kudarcot vallottak július 13-án, és igazgatókén teljes felelősséget vállal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!