Putyin: A hidegháborúhoz hasonló rakétaválság jöhet, ha Amerika új rakétákat telepít Németországba

2024. július 28. – 15:05

Putyin: A hidegháborúhoz hasonló rakétaválság jöhet, ha Amerika új rakétákat telepít Németországba
Putyin az orosz haditengerészet napján július 28-án Szentpéterváron – Fotó: Olga Malceva / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ha az Egyesült Államok 2026-tól nagy hatótávolságú rakétákat telepít Németországba, Oroszország hasonló rakétákat fog a Nyugattól lőtávolságban állomásoztatni – jelentette be vasárnap Vlagyimir Putyin orosz elnök. Szerinte az USA a hidegháborúhoz hasonló rakétaválság kirobbantását kockáztatja – írja az MTI a TASS alapján. Putyin az orosz haditengerészet napján Szentpéterváron beszélt orosz, kínai, algériai és indiai tengerészek előtt.

Az Egyesült Államok 2026-ban kezdi meg a nagy hatótávolságú tüzérségi képességek telepítését Németországba, hogy demonstrálja a NATO és az európai védelem iránti elkötelezettségét – közölte az Egyesült Államok és Németország a hónap elején.

Az Egyesült Államok részleges rakétatelepítései olyan képességek hosszabb távú állomásoztatásának előkészítését szolgálják, amelyek közé SM-6 légvédelmi rakétarendszerek, Tomahawk típusú, manőverező robotrepülőgépek, és olyan hiperszonikus fegyverek tartoznak majd, amelyeknek nagyobb a hatótávolsága, mint a jelenlegi európai fegyverrendszereknek – derült ki Washington és Berlin tájékoztatásából.

Putyin vasárnap hangsúlyozta: „Az ilyen rakéták, amelyek a jövőben nukleáris robbanófejjel is felszerelhetők, repülési ideje a területünkön lévő célpontokig körülbelül 10 perc lesz”. Hozzátette: „A rakétatelepítéshez hasonló intézkedéseket fogunk tenni, figyelembe véve az Egyesült Államok és szövetségeseinek tevékenységét Európában és a világ más régióiban”.

Az orosz elnök megismételte korábbi figyelmeztetését, miszerint Oroszország újraindíthatja a közepes és rövidebb hatótávolságú nukleáris rakéták gyártását, majd mérlegelheti, hogy hova telepítse azokat, miután az Egyesült Államok hasonló rakétákat telepít Európába és Ázsiába.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!