Hatalmas tűz pusztít Észak-Kaliforniában, a lángok óránként ötezer hektár földet égetnek fel

2024. július 28. – 20:22

Hatalmas tűz pusztít Észak-Kaliforniában, a lángok óránként ötezer hektár földet égetnek fel
A tűz tovább terjed a 36-os főút felé, miközben a kaliforniai Tehama megye is lángokban áll 2024. július 26-án – Fotó: JOSH EDELSON / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hatalmas tűz pusztít Észak-Kaliforniában, a lángok óránként ötezer hektár földet égetnek fel – írja a BBC. A tűz szerdán ütött ki, a gyanú szerint gyújtogatás miatt. A hatóságok csütörtökön letartóztatták a 42 éves Ronnie Dean Stoutot. A férfit azzal vádolják, hogy egy égő autót gurított egy szakadékba az északi fürdőhely, az Alligator Hole közelében.

A lángok eddig 350 ezer hektárnyi területet semmisítettek meg. A helyszínen mintegy 3700 tűzoltó tartózkodik, akiknek eddig csupán a tűz tíz százalékát sikerült megfékeznie. A tűzoltók munkáját 16 helikopter is segíti a magasból.

Scott Weese tűzvédelmi szakértő egy sajtótájékoztatón azt mondta, nagyobb kihívást jelent a tüzet megfékezni azért, mert a terület nagy részét fű borítja, és a nagy meleg és szél miatt könnyebben terjednek a lángok. Azt remélik, hogy a szél és hőmérséklet csökkenésével hatékonyabban tudják végezni a munkájukat. Szombaton a hatóságok egy ritka jelenségnek lehettek szemtanúi, amikor egy hamuból és lángokból álló örvény (egy ún. tűznádó) jelent meg a szemük előtt.

Gavin Newsom kaliforniai kormányzó pénteken szükségállapotot hirdetett Butte és Tehama megyében a Park-tűz miatt. A tűz miatt evakuálni kellett Cohasset és Butte városát, ahol a 2018-as tűzben több mint 80-an vesztették életüket. A Cal Fire közleménye szerint a tűzben 134 építmény megsemmisült, és még 4200 van veszélyben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!