Lezuhant két japán hegymászó a Föld második legmagasabb hegycsúcsa, a K2 mászása közben

2024. július 28. – 19:32

Másolás

Vágólapra másolva

Lezuhant két japán hegymászó a Föld második legmagasabb hegycsúcsa, a Pakisztán területén található K2 meghódítása közben – írja az MTI az Észak-pakisztáni Sigar körzet helyettes vezetőjének közleménye alapján.

Vali Ullah Falahi az AFP francia hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a mentési kísérlet már folyamatban van. A hegymászókat egy helikopterrel is próbálták lehozni a K2-ről, amit „gyilkos hegynek” is neveznek. A gép azonban nem tudott leszállni. A két hegymászó szponzora, a sportcikkeket gyártó Ishii Sports tájékoztatása szerint a magasság és a meredek lejtő miatt nem érhették el mentőhelikopterrel a bajba jutott japán állampolgárokat.

Falahi hozzátette, hogy az értesülések szerint a két férfi nem mozog, de egyelőre nem nyilvánítják őket halottnak.

A tapasztalt hegymászók Kacuja Hiraide és Kenro Nakadzsima a nyugati csipkézett hegyormon kezdték meg a 8611 méter magas hegy meghódítását egy olyan stílusban, amelynél a gyorsaságot részesítik előnyben és csak kevés rögzített kötelet használnak. A két férfi 7500 méteren zuhant le a Pakisztáni Alpesi Klub (ACP) hegy- és sportmászó egyesület szerint.

Az idei nyári hegymászószezonban már három másik japán hegymászó vesztette életét a szintén Pakisztánban található, 7027 méter magas Spantik-hegyen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!