Tovább hullanak a fejek Moszkvában, ezúttal a korábbi védelmi miniszterhelyettest tartóztatták le korrupció vádjával

2024. július 26. – 16:53

Másolás

Vágólapra másolva

Korrupció vádjával tartóztattak le egy egykori magas rangú orosz miniszterhelyettest, így tovább bővül a katonai tisztogatás áldozatául esett orosz tisztviselők névsora – írja a Guardian.

Dmitrij Bulgakovot, aki közel 15 éven át, 2022 szeptemberében történt elbocsátásáig a katonai logisztikáért felelős védelmi miniszterhelyettes volt, pénteken vette őrizetbe az FSZB biztonsági szolgálat. Bulgakov a hírek szerint most a moszkvai Lefortovo börtönben van.

Bulgakov számos magas rangú katonai és polgári kitüntetést kapott, köztük az ország legmagasabb kitüntetését, az Oroszország Hőse kitüntetést. Ő maga az egyik leghosszabb ideje hivatalban lévő védelmi tisztviselő volt.

Neve onnan is lehet ismerős, hogy Oroszországban széles körben őt okolták a hadsereg logisztikai kudarcaiért a Kreml ukrajnai inváziójának első hónapjaiban. A vádak szerint az orosz csapatokat nem látták el rendesen, ami megakasztotta az offenzívát Ukrajnában.

A tisztogatás, amelynek most ő is áldozatául esett, április 23-án kezdődött Timur Ivanov, egy másik veterán védelmi miniszterhelyettes sokakat sokkoló letartóztatásával. Ezután néhány hét leforgása alatt négy másik vezető védelmi tisztviselőt tartóztattak le korrupciós vádakkal. Vlagyimir Putyin eközben menesztette régi védelmi miniszterét, Szergej Sojgut is, akit a technokrata közgazdász Andrej Belusovval váltott a poszton.

A Guardian szerint évtizedek óta nem hullott ennyi fej az orosz védelmi minisztériumban. De a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov szerint ez most nem egy kampány, hanem folyamatos munka eredménye.

A megfigyelők szerint Putyin megpróbálja csökkenteni a védelmi minisztériumban tapasztalható korrupciót és racionalizálni a katonai termelést az Ukrajna elleni hosszú háborúra, amelyet nagyrészt az ipari termelés dönthet el.

A letartóztatások rávilágítanak a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) növekvő befolyására is, mivel nagyrészt a FSZB felelős a közelmúltbeli fejleményekért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!