Büntetlenül csalhattak ki magyarok hatmilliárdot egy mexikói cégtől

2024. július 26. – 11:32

Másolás

Vágólapra másolva

Mintegy hatmilliárd forinttal károsította meg a mexikói SYDYG nevű kriptocéget egy magyar férfi és a lánya, akiket kint köröznek is – írja a Blikk. A kis csapat nagy mennyiségű Ilcoint követelt a cégtől. Azzal zsarolták őket, hogy ha a cég nem teljesíti a követelésüket, akkor káoszt okoznak a vállalat kriptovalutájának, az Ilcoinnak, és a cég tönkremegy.

A történetben részt vevő egyik cég a magyar tulajdonosi hátterű Ilgamos. A Blikk birtokában lévő mexikói ügyészi iratok szerint az Ilgamos 2015 óta értékesített ilcoinos kriptovaluta csomagokat, amelyekért a pénzt ugyan beszedte, de nem küldte ki az összes Ilcoin mennyiséget az ügyfeleknek. Ennek oka a mexikói nyomozók szerint az volt, hogy az Ilgamosnak nem volt elegendő Ilcoin fedezete, ezért lépett fel a jogtalan követeléssel a mexikói SYDYG felé. A magyar cég ráadásul az ügyfeleket azzal nyugtatgatta, hogy minden rendben lesz, mert az Ilcoinhoz kapcsolódó technológiákat ők fejlesztették ki. A cég ezt a híresztelést elterjesztette a közösségi médiában is.

Emiatt a SYDYG vezérigazgatója feljelentést tett Mexikóban, Magyarországon pedig a cég magyar megbízottja, Goffa Norbert fordult a rendőrséghez. „2021 januárjában hallgattak meg tanúként. Egy év múlva pedig arról tájékoztattam őket, hogy az Ilgamos magyar tulajdonosai, K. Géza és K. Réka ellen Mexikóban körözést adtak ki” – mondta Goffa Norbert a Blikknek. „Most 2024-et írunk, és csak annyit tudunk a nyomozásról, hogy az a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályánál van” – tette hozzá a szintén a céget képviselő dr. Kertész Géza ügyvéd.

A Blikknek a BRFK csak annyit közölt az üggyel kapcsolatban, hogy a sikkasztás és más bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt folyamatban lévő nyomozás érdekeire tekintettel bővebb tájékoztatást nem adhatnak. A lap szerette volna elérni a Mexikóban körözött személyeket is, de nem találtak hozzájuk elérhetőséget, az Ilgamos e-mailjéről pedig megkeresésük visszapattant.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!