Letaposták a havasi gyopárokat, kerítések közé terelik a turistákat Svájc legszebb tavánál

2024. július 25. – 15:46

Másolás

Vágólapra másolva

A Riffelsee Svájc, sőt, talán az egész Alpok egyik legszebb pontja: a 2757 méter magas hegyi tavacska egy gyönyörű, nyáron virágokkal borított alpesi réten fekszik, ráadásul a partjáról elképesztő kilátás nyílik a Matterhorn csúcsára. Nem véletlen, hogy a Riffelsee elképesztő népszerű a tökéletes instaposztra vadászó turisták körében, akik ezrével lepik el a tavacska környékét, ahová ráadásul majdnem végig el tudnak menni vonattal. A turistaözön pedig eléggé megviseli a tó környezetét, a látogatók letapossák a virágokat, az Alpok szimbólumának számító havasi gyopárt például már évek óta nem láttak a Riffelsee környékén.

Készülnek a tökéletek profilképek, háttérben a Matterhorn csúcsával. – Fotó: Fabrice Coffrini / AFP or licensors
Készülnek a tökéletek profilképek, háttérben a Matterhorn csúcsával. – Fotó: Fabrice Coffrini / AFP or licensors

A helyi hatóságok a BBC cikke szerint idén megelégelték a turisták okozta károkat, és komoly lépéseket tettek, hogy megőrizzék a tó környezetét. Idén nyártól a turisták már csak egy kijelölt és kerítéssel elzárt ösvényen mehetnek a vonattól a tóig. A kerítés túloldalán viszont Európa legmagasabban lévő kertjét alakították ki, ahol a látogatok tisztes távolságból megnézhetik a különböző alpesi virágokat, kihelyezett QR kódokat leolvasva pedig tanulhatnak is a helyi élővilágról. Már akinek van ehhez kedve és türelme, sokan csak leszaladnak a Riffelsee-hez, csinálnak pár képet és Insta-sztorit a tóval és a Matterhornnal a háttérben, és már mennek is vissza a vonathoz.

A tömegturizmus nemcsak az alpesi réteken, de Európa több nagyvárosában is komoly probléma, amit a legkülönbözőbb módszerekkel próbálnak szabályozni, kordában tartani a helyi hatóságok. Amszterdamban korlátozzák az új szállodák építését és a panziók számát, Barcelonában elrejtik a turistalátványosságokhoz vezető buszokat a Google térképről és növelték az idegenforgalmi adót, Velencében pedig napi belépőt szednek a turistáktól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!