Oroszország kontra Google: a Duma ezúttal a YouTube belassításával harcol

2024. július 25. – 19:38

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszországban a hét végére akár 40 százalékkal, a jövő hét végére pedig akár 70 százalékkal lassabban fog betöltődni a YouTube – közölte Alexander Khinstein, a Duma információpolitikai bizottságának vezetője csütörtöki Telegram-posztjában. A Meduza azt írja, Khinshtein elmondása szerint mindez „a tárhelyszolgáltató oroszellenes politikájának következménye”.

Khinstein bejegyzésében, a Google-re, a YouTube anyavállalatára utalva azt is írja, a YouTube elleni fellépésük „kényszermegoldás” a cég vezetése ellen, amely „továbbra is azt hiszi, hogy büntetlenül megsértheti és figyelmen kívül hagyhatja törvényeinket”. Khinshtein a lassítás egyik okaként említette azt is, hogy a Google eltávolította a Kreml-barát tartalmakat. Oroszország egyébként korábban már több alkalommal megbírságolta a Google-t: többek között olyan tartalmakért amelyek ellentmondanak a Kreml hivatalos, ukrán háborúval kapcsolatos narratívájának, vagy amelyek álláspontjuk szerint „LMBT-propagandát” és „hamis információkat” terjesztenek.

A Meduza azt írja, az orosz távközlési tisztviselők már július 12-én bejelentették, hogy a YouTube belassulhat, ekkor még a Google berendezéseinek feltételezett „technikai problémáira” hivatkoztak. Az akció szándékosságáról az ország távközlési iparágának egyik forrása nyilatkozott a lapnak. Erre erősített rá Mikhail Klimarev informatikai szakértő is, aki a Meduzának adott interjújában elmondta, hogy az orosz internetforgalom sebességének mérései is azt mutatják, hogy a hatóságok valóban rászálltak a YouTube-ra.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!