Legalább 21 áldozatot szedett a hőhullám Marokkóban

2024. július 25. – 18:57

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább 21 ember életét vesztette a marokkói Beni Mellal városában az extrém hőség miatt – közölte csütörtökön az észak-afrikai ország hírügynöksége (MAP) a helyi egészségügyi hatóságokra hivatkozva.

Marokkót egész héten egy hőhullám sújtja, kedden és szerdán több helyen 48 Celsius fokot is mértek. A fővárostól, Rabattól nagyjából 300 kilométerre délre fekvő Beni Mellalban a hőség főként idős, illetve krónikus betegségekben szenvedő embereket érintett súlyosan, az áldozatok nagy része is közülük került ki. A tájékoztatás szerint 17-en közülük kórházban haltak meg. A városvezetés figyelmeztetést adott ki, hogy az emberek lehetőleg ne töltsenek sok időt az utcán és szükség esetén forduljanak orvoshoz.

Az elmúlt héten globálisan is számos melegrekord dőlt meg: épp, hogy bejárta a világsajtót, hogy a Copernicus Climate Change Service adatai szerint vasárnap volt a globális átlaghőmérséklet alapján a világ legmelegebb napja 17,09 Celsius fokos átlaghőmérséklettel, egy nappal később, hétfőn már meg is dőlt ez a rekord. Az extrém hőség miatt az ENSZ cselekvésre szólította fel a világ vezetőit, mert ahogy Antonio Gutteres ENSZ-főtitkár fogalmazott, szembe kell néznünk a ténnyel, hogy az extrém hőség már nem csak egy néha egy pár napra előforduló dolog, hanem általános jelenség.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!