Csúcson a Japánban élő külföldiek száma

2024. július 25. – 17:16

Másolás

Vágólapra másolva

A japán hatóságok közzétették az ország legfrissebb demográfiai adatait. A Japánban élő külföldiek száma 11 százalékkal – 330 ezerrel – nőtt, így már 3,23 millióan vannak, írja a Sora News. Ez az eddigi legnagyobb éves növekedés, és először fordul elő, hogy több mint hárommillió külföldi él Japánban.

Mind a 47 prefektúrában nőtt a külföldiek száma, de a legnagyobb növekedést a 14 milliós főváros, Tokió produkálta 66 ezer új külföldi lakossal. Japán lakossága ennek ellenére tovább csökkent, ez a tendencia már másfél évtizede tart. Egy év alatt 861 ezer fővel csökkent a népesség, jelenleg hivatalosan 124 885 175 fő él a szigetországban.

A külföldi lakosok aránya így 2,66 százalékra nőtt. Ennél is jelentősebb a változás a 15-65 évesek körében (Japánban 15 éves korban ér véget a tankötelezettség, a nyugdíjkorhatár pedig 65 év). Az elmúlt év során a munkavállalási korú népesség több mint 520 ezer fővel csökkent, mivel ez a demográfiai csoport tovább öregszik. Az újonnan Japánba érkezett külföldiek közül sokan a 20-as éveikben járnak, így a munkavállalási korú külföldiek csoportja tavaly óta több mint 298 ezer új taggal gyarapodott.

Ez százalékosan kifejezve megdöbbentő arányokat mutat: míg a japán lakosságnak csak nagyjából 59 százaléka tartozik ebbe a korcsoportba, addig a külföldi lakosok több mint 85 százaléka. Ez előre vetíti, hogy a külföldi munkavállalók egyre fontosabb részét fogják képezni a japán gazdaságnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!