100 üveg pezsgőre bukkantak egy 19. századi hajóroncsban a svéd partoknál

2024. július 25. – 13:55

Másolás

Vágólapra másolva

Pezsgővel, ásványvízzel és porcelánnal megpakolt 19. századi vitorláshajó roncsaira bukkantak lengyel búvárok Svédország partjainál a Balti-tengeren – írja a BBC.

Amikor először kiszúrták a roncsot a szonáron, a búvárok azt hitték, egy egyszerű halászhajóra bukkanhattak. Csak a merüléskor fedezték fel az értékes rakományt, köztük a 100 üveg bontatlan pezsgőt. Tomasz Stachura, a Baltitech lengyel búvárcsoport vezetője szerint a hajó a Balti-tengeren át Stockholmba vagy Szentpétervárra tartott, és a szállítmányt az orosz cárnak szánhatták.

Erre utalhat, hogy bár ma már a pezsgőt értékesebb leletként tartják számon, a 19. században az igazi érték az ásványvíz volt, amit kvázi gyógyszerként fogyasztott a legtehetősebb társadalmi réteg. A hajón talált, agyagból készült vizes palackok címkéjén a német Selters cég márkaneve szerepelt, ez segített a roncsot 1850 és 1867 közé datálni.

Stachura szerint az ásványvizet és a többi árut I. Miklós orosz cár megrendelésére szállították. Az uralkodó egyik hajója a korabeli hírek szerint 1852-ben elveszett a Balti-tengeren, elképzelhető, hogy ezt fedezték most fel a búvárok.

A roncsra a svédországi Oland szigetétől mintegy 37 km-re délre találtak rá.

Stachura szerint a pezsgők és az ásványvizek is fogyaszthatók lennének akár ma is, egyelőre azonban maradnak a helyükön, a tenger fenekén, a szakszerű kiemelésükről régészek fognak gondoskodni. A leletről a svéd hatóságokat is értesítették, a szükséges bürokratikus folyamatokat is le kell játszani, mielőtt az értékes rakomány a felszínre kerülhet. Stachura viszont nem türelmetlen. „170 évig hevertek a tenger fenekén, egy évig még hagyhatjuk őket heverni” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!