Fejbe rúgta a földön fekvő letartóztatottat egy rendőr a manchesteri repülőtéren

2024. július 25. – 11:56

Másolás

Vágólapra másolva

A közösségi médiára került ki egy felvétel, amelyen az látható, ahogy egy brit rendőr brutálisan fejbe rúg majd megtapos egy földön fekvő letartóztatottat – írja a Reuters. Mindez a manchesteri repülőterén történt, a felvétel szerda este került nyilvánosságra. A videón látszik, hogy több rendőrnél is sokkoló van, a férfit fejberúgó rendőr is tart egyet a kezében. Az intézkedés során egy másik férfit is megütöttek a rendőrök.

A videón látható jelenetben már elszabadultak az indulatok, több szemlélődő is jelen van, nagy kiabálás hallatszik, a rendőrök pedig már a földre viszik le a két férfit. Amikor az egyik már fekszik, egy rendőr először oldalról fejbe rúgja, majd rátapos a hason fekvő férfi fejére.

Egy szemtanú azt mondta a Sky News-nak, éppen befordult a sarkon, amikor kiabálást hallott. „Le van tartóztatva, körözés alatt áll” – hallotta a szemtanú. Arról is beszámolt, hogy látta, amint az egyik férfit a falhoz nyomták, majd lökdösődés kezdődött. Ezután futva érkezett egy második férfi, akit a rendőrök a földre löktek, majd megrúgtak – állítja a szemtanú.

A manchesteri rendőrség közleménnyel reagált az esetre. Elmondták, megértik az emberek aggodalmát és riadtságát, miután a repülőtéren készült felvételek nyilvánosságra kerültek. Szerintük a videó valóban sokkoló, az erőszak ilyen jellegű alkalmazása egy letartóztatás során szokatlan gyakorlat.

A férfit fejberúgó rendőrt felfüggesztették, nem folytathat semmilyen rendőri tevékenységet.

Ugyanakkor azt is közölték, hogy a rendőrség egy testi sértésről szóló bejelentés miatt ment ki, három rendőrtisztet ért erőszak. Négy férfit tartóztattak, kettőt egy mentődolgozó elleni testi sértés és a rendőrség akadályozása miatt, kettőt pedig szintén mentődolgozó elleni testi sértés gyanújával. A letartóztatottak személyazonosságáról egyelőre nem osztottak meg részleteket.

A rendőrök kórházi kezelésre szorultak, köztük egy rendőrnő, akinek eltört az orra. „Az egyik férfi rendőrtisztet felmentették az operatív feladatok ellátása alól, és önkéntesen a Független Rendőrségi Magatartási Hivatalhoz fordulunk a rendőrök viselkedésével kapcsolatban” – írták a közleményben.

A Sky News szerint a videón látható letartóztatott emberek Rochdale környékéről származnak. Szerda este 10 óra után nagy tömeg gyűlt össze a rochdale-i rendőrség épülete előtt, hogy szolidaritásukat fejezzék ki a letartóztatottakkal. A legalább 100 fősre becsült tömeg többek között azt skandálta: „Szégyelljétek magatokat!” A rendőrség a tüntetés után azt közölte, hogy békésen zajlott a demonstráció.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!