„Az olaj öl” tüntetéshullám söpör végig Európa repterein

2024. július 24. – 21:57

Másolás

Vágólapra másolva

Az „olaj öl” jelszó alatt tüntető klímaaktivisták miatt állítanak le repülőgépjáratokat Európa-szerte, vakációszezon kellős közepén – írja a Guardian. Az Oslótól egészen Barcelonáig tartó tiltakozási hullámban az aktivisták blokkolják a repülőgépjáratokat, és azt követelik, hogy a leggazdagabb, ezzel pedig a környezetet leginkább szennyező országok 2030-ig hagyjanak fel a fosszilis tüzelőanyagok használatával. A tiltakozások egy nappal azután kezdődtek, hogy az éghajlatkutatók a világ eddigi legmelegebb napját regisztrálták.

„A hétköznapi emberek ma a saját kezükbe veszik a dolgokat, hogy megtegyék azt, amire a bűnöző kormányaink képtelenek” – olvasható a kampány közleményében.

Németországban a Letzte Generation (Utolsó Generáció) nevű klímavédelmi csoport tüntetői miatt szerda reggel rövid időre leállították a járatokat, miután átvágtak egy lánckerítést, és szó szerint a kifutópályára ragasztották magukat. Emiatt 31 járatot töröltek, és hatot átirányítottak. További tüntetések voltak Ausztriában Svájcban, Norvégiában, Finnországban és Spanyolországban is.

A 74 éves Rita Straub, egy Svájcban élő nyugdíjas azt mondta, hogy azért vesz részt a mozgalomban, hogy nyomást gyakoroljon a hatalomra. „Szégyellem, hogy ilyen világot hagyok az unokáimra. Nem nézhetem tétlenül, ahogy a fosszilis tüzelőanyagok ezrek halálához vezetnek” – fogalmazott.

Az Extinction Rebellion holland ága, amely szerdán csatlakozott a tiltakozásokhoz, azt mondta, hogy szombatra további akciókat terveznek legalább hét ország repülőterein.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!