Gyermekbénulás-járvány robbanhat ki Gázában, izraeli professzorok szerint egyetlen módon lehet ezt elkerülni

2024. július 23. – 19:44

Gyermekbénulás-járvány robbanhat ki Gázában, izraeli professzorok szerint egyetlen módon lehet ezt elkerülni
Palesztinok kelnek át egy szennyvízzel telítődött úton a Gázai övezetben július 23-án. Fotó: Majdi Fathi / Nurphoto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rendkívül aggódik, amiért szerintük gyermekbénulás-járvány törhet ki az ostromlott Gázai övezetben. Ezt arra alapozzák, hogy körülbelül egy hónappal ezelőtt az övezetben két helyszínen is megtalálták a gyermekbénulásért felelős poliovírust a szennyvízben. Ez arra utalhat, hogy a vírus a lakosság körében is terjed – igaz, még egy esetet sem regisztráltak.

A fertőzésről szóló hírek miatt az izraeli hadsereg vasárnap bejelentette, hogy elkezdik oltani az izraeli katonákat a gyermekbénulás ellen. A WHO és az Unicef szerint a gázai gyerekek körében is oltási kampányra lenne szükség – írja a BBC.

A WHO szerint Ciszjordániában és Gázában 2022-ben még 99 százalékos volt a gyermekbénulás elleni oltottsági ráta, de ez tavalyra 89 százalékra csökkent. Az izraeli hadsereg azt mondja: a háború kezdete óta 300 ezer gyermekbénulás elleni vakcinát engedtek be a Gázai övezetbe. A WHO szerint azonban – mivel az izraeli hadsereg lerombolta a gázai kórházak nagy részét – az oltásokat nagyon nehéz eljuttatni a lakossághoz.

A gyermekbénulást egy olyan vírus okozza, amely elsősorban ürülékkel való érintkezés útján terjed. Ritkábban előfordul, hogy köhögés vagy tüsszentés során cseppfertőzéssel is terjedni tud. A betegség a test lebénulásával, szélsőséges esetben halállal jár.

A Gázai övezet egy részén az izraeli hadsereg lerombolta a tiszta vizet szállító infrastruktúrát, még a menekülttáborokban élők egy része is csak nehezen jut elég ivóvízhez. Közülük vannak olyanok, akik olyan sátrakban élnek, ahol 600 emberre jut egyetlen vécé – ez nyilván nem segít a vírus elleni védekezésben.

A WHO szerint azonnali tűzszünetre lenne szükség a járvány megelőzésére, és ezt szorgalmazza nyolc izraeli orvosprofesszor is egy, a Haárecben megjelent véleménycikkben. Ők azt írják: a tűzszünet az egyetlen lehetőség annak megelőzésére, hogy gázai és izraeli csecsemők haljanak meg egy járvány miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!