Letartóztatták a híres bálnavadászat-ellenes környezetvédőt Grönlandon

2024. július 22. – 08:09

Másolás

Vágólapra másolva

Letartóztatták Paul Watson bálnavadászat-ellenes környezetvédőt vasárnap Grönlandon egy Japán által kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján – közölte a rendőrség és Watson alapítványa.

A grönlandi rendőrség közleményében azt írta, hogy Watsont, aki a Sea Shepherd alapítója és a Greenpeace társalapítója volt, akkor tartóztatták le, amikor a John Paul DeJoria nevű hajón Nuukba érkezett. Egy kerületi bíróság elé állítják, ahol a rendőrség kérni fogja az őrizetbe vételét, „mielőtt döntés születik arról, hogy kiadják-e Japánnak” – tették hozzá.

Szervezete, a Captain Paul Watson Foundation (CPWF) közleményében azt írta, hogy Watson letartóztatására a Japán újonnan épített Kangei Maru nevű bálnavadászhajó feltartóztatására irányuló akció során került sor.

A Kangei Maru nevű, 9300 tonnás bálnavadász, amely májusban indult Japánból, kisebb hajók által kifogott bálnákat vág fel és dolgoz fel. Egyszerre akár 600 tonna húst is képes tárolni, lehetővé téve, hogy hosszú ideig a tengeren maradjon. Több mint 70 éve ez Japán első ilyen típusú új hajója.

Az új hajó 13 000 km-es hatótávolsága felerősíti a gyanút, hogy öt évvel azután, hogy Japán felhagyott a vitatott „tudományos” vadászattal a Déli-óceánon, és újraindította a kereskedelmi célú bálnavadászatot saját partjai mentén, ismét az emlősök lemészárlására készül, távol saját partjaitól – írja a Guardian.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!