Újabb két izraeli túsz halálát erősítették meg

2024. július 22. – 12:17

Újabb két izraeli túsz halálát erősítették meg
Palesztinok menekülnek Hán Júnisz keleti részéről az izraeli hadsereg felszólítása után – Fotó: Hatem Khaled / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Izrael „az ott végzett terrortevékenység miatt” csökkenti az Al-Mavaszi nevű, a Gázai övezet déli részén felállított humanitárius övezet területét – írja az MTI.

Az izraeli hadsereg (IDF) az élőket Hán Júnisz keleti részének lakóival együtt a humanitárius övezet megmaradt részeibe való távozásra szólította fel hétfőn, mert az „otthonaiknál hadműveletet fognak kezdeni, miután onnan rakétákat indítottak Izrael felé”.

Az IDF azt állítja, hogy az elmúlt hetekben számos, Dél-Izrael ellen indított rakétatámadást észleltek az Izrael által korábban kijelölt humanitárius övezet ezen részéről, és ezért szűkítik a térséget a Hamász elleni hadviselés idejére. A katonai szóvivő szerint a civilek evakuálását „a pontos hírszerzési adatokkal összhangban végzik, amelyek arra utalnak, hogy a Hamász terrorinfrastruktúrát ágyazott be” a humanitárius övezetbe.

Az IDF sms-ekkel, telefonhívásokkal és más eszközökkel küldte el felhívását az érintett területeken élő civilekhez. A katonai források szerint a környékbeli kórházakat nem kell kitelepíteni, ezt a palesztin egészségügyi tisztviselőkkel és a nemzetközi közösség tisztviselőivel is tudatták.

Az izraeli hatóságok a közelmúltban szerzett hírszerzési adatok nyomán közölték családtagjaikkal, hogy a 76 éves, Nir Oz kibucból elrabolt Alex Danzig és a 35 éves, Nirim kibucból elvitt Jagev Bukstav már hónapokkal ezelőtt életét vesztette, amikor az izraeli hadsereg hadműveletet hajtott végre az övezet déli részén, Hán Júniszban, írja az MTI. Bukstav feleségét, Rimon Kirst-Bukstavot is elrabolták a Hamász október 7-i terrortámadásában, de őt 53 napos fogság után, november 28-án szabadon engedték az őszi, nőket és gyerekeket kiszabadító fogolycsere-egyezménnyel.

Az izraeli hadsereg (IDF) a jelenleg is zajló vizsgálatokra hivatkozva nem közölt részleteket haláluk körülményeiről. Kutatják annak lehetőségét, hogy izraeli tűz ölte-e meg őket.

A gázai iszlamista terrorszervezetek fogságában lévő százhúsz emberből már negyvenhatról tudják bizonyosan, hogy halott.

Benjámin Netanjahu hivatalának bejelentése szerint az izraeli miniszterelnök kedden találkozik a várhatóan januárig hivatalában maradó amerikai elnökkel. Netanjahu hétfői indulása előtt azt nyilatkozta, „a Bidennel való találkozás alkalom lesz arra, hogy megköszönjük neki azt, amit Izraelért tett”, Izrael pedig az Egyesült Államok legerősebb szövetségese marad a Közel-Keleten, függetlenül attól, hogy kit választanak meg amerikai elnöknek novemberben.

A jemeni húszik továbbra is támadni fogják Izraelt, és nem fogják betartani a harci szabályokat -közölte Mohammed Abdulsalam, a fegyveres csoport szóvivője vasárnap a katari Al Jazeera TV-nek adott interjúban, egy nappal azután, hogy Izrael csapást mért húszi katonai célpontokra a jemeni Hudajda kikötő közelében, válaszként arra, hogy a húszi lázadók dróntámadást hajtottak végre Tel-Aviv központjában, írja a Guardian.

Abdulsalam azt mondta, hogy a húszik Izraelnek adott válaszában „nem lesznek vörös vonalak”. António Guterres, az ENSZ főtitkára „mélységes aggodalmát” fejezte ki a csapások és a további eszkaláció veszélye miatt a térségben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!