Trump Zelenszkijnek is megígérte, hogy Amerika elnökeként lezárná a háborút

2024. július 20. – 11:18

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrajnai háború lezárásának lehetőségeiről is beszélt telefonon Donald Trump republikánus elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken, írja az MTI.

Donald Trump, a Truth Social közösségi médiaoldalán megjelent közleményében „nagyon jó” telefonhívásnak minősítette kettőjük beszélgetését. Az ukrajnai béke lehetőségéről közölte: „a két oldal képes lesz arra, hogy összeüljön és kitárgyaljon egy megállapodást, amely véget vet az erőszaknak és lefekteti az utat a jólét felé”.

Donald Trump közlése szerint a beszélgetést az ukrán államfő kezdeményezte. Megismételte korábban többször hangoztatott ígéretét, hogy az Egyesült Államok elnökeként lezárná a háborút, amely sok életet követelt és számtalan család életét tette tönkre. A republikánus elnökjelölt beszámolt arról is, hogy Volodimir Zelenszkij elítélte az múlt szombaton ellene végrehajtott merényletkísérletet.

Volodimir Zelenszkij közösségi médiában közzétett beszámolója szerint szó volt annak fontosságáról, hogy Ukrajna megsegítését kétpárti, valamint kongresszusi és szenátusi támogatás övezze az Egyesült Államokban. Az ukrán elnök azt is közölte, hogy gratulált Donald Trumpnak az elnökjelöltséghez, valamint azt, hogy megállapodtak egy későbbi személyes találkozóban.

Mint pénteken írtuk, Volodimir Zelenszkijnek kiemelten fontos volt a kapcsolat felvétele, miután Trump eddigi jelzései alapján elnöksége alatt az Egyesült Államok visszafogná Ukrajna katonai és pénzügyi támogatását, amely nélkülözhetetlen Kijevnek az orosz megszállók elleni védekezéshez. Trump többször elmondta, hogy egy nap alatt le tudná zárni a háborút. Csütörtök esti beszédében a Republikánus Párt jelölőgyűlésén arról beszélt, hogy elnöksége idején egy telefonnal állított meg háborúkat, bár nem részletezte, hogy ezt mikor, hol tette.

Trump álláspontja ellentmondásos: egyrészt ellenzi Ukrajna jelenlegi szintű támogatását, másrészt az elnökkel, Joe Bidennel folytatott vitájában elismerte, hogy Putyin követelései, amelyek alapján hajlandó lenne béketárgyalásokra, elfogadhatatlanok. Az orosz elnök a jelenleg ellenőrzése alá vont területek mellett kérné négy ukrajnai megye azon részeit is, amelyeket nem tudott megszerezni a háború alatt.

A közelmúltban Zelenszkij Washingtonban járt, ahol kijelentette: mindenki novembert várja, Putyin is, mivel Trump és Biden nagyon különbözőek. Ugyanakkor az ukrán elnök szerint mindkét amerikai politikus támogatja a demokráciát, így Putyin mindkettőt gyűlölni fogja, bármelyikük is legyen végül az Egyesült Államok elnöke.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!