Négy napra leállították a brit autópálya forgalmát, rekord-börtönbüntetést kapott az öt klímaaktivista

2024. július 20. – 22:20

Másolás

Vágólapra másolva

Öt és négy év börtönt kapott a Just Stop Oil nevű brit klímavédelmi szervezet öt aktivistája, akik korábban kitervelték, hogy blokád alá vonják a londoni M25-ös autópályát, írja a Guardian.

Az aktivisták 2022 novemberében négy napon át okoztak dugót tüntetéssorozatukkal a londoni körgyűrűs autópályán. Az őket elítélő bíró szerint ezzel „átléptek egy határt, klímaügyi kampány helyett a fanatizmusba” fordultak át az aktivisták. Az öt embert közveszély okozására irányuló összeesküvésben találták bűnösnek.

A tüntetések egyik szervezője, Roger Hallam öt, míg négy társa négy év büntetést kapott. Ez vélhetőleg eddig a leghosszabb büntetés, amit valaha is kiszabtak az Egyesült Királyságban erőszakmentes tüntetésért.

Hallam a tüntetés előtt, még 2022-ben azt mondta a szervezet egyik felhívásában, hogy „a brit történelem legnagyobb zavargását” akarják elérni. A cél az volt, hogy a kormány teljesítse követeléseiket, és állítsák le az olaj- és gázkitermelést az Északi-tengeren.

Christopher Hehir döntéshozó bíró szerint az elkövetett bűncselekmény „valóban nagyon súlyos volt, ezért hosszú szabadságvesztést kell kiszabni rájuk”. Hehir elismerte, hogy a klímaváltozás valóban aggasztó, de az aktivisták „önmagukat nevezték ki egyedüli döntéshozóként abban a kérdésben, hogy mit kell tenni az éghajlatváltozással szemben”.

A bíró arról is beszélt, hogy az aktivisták nem törődtek polgártársaikkal, amikor a dugót megtervezték, így az embereknek kellett a károkat elszenvedniük. Az egyik aktivista ügyvédje azzal érvelt, hogy a bűnismétlés valószínűségét csökkentette, hogy az új, munkáspárti kormány lényegében csökkentette a szervezet legfőbb követelését. Több aktivista azzal érvelt, hogy a Föld védelme érdekében tették, amit tettek.

A szervezetet támogatók, illetve több klímavédelmi szervezet is elítélte a bíróság döntését, amely szerintük csak azt mutatja, hogy nem lehet békésen tiltakozni olyan kérdésekben, „amely nem egyezik meg a mindenkori kormány elveivel”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!