Arte: Ahogy a turisták ellepték a festői Gozo szigetét, úgy esett át nem éppen szívderítő átalakuláson

2024. július 20. – 17:51

Másolás

Vágólapra másolva

A máltai szigetcsoporthoz tartozó Gozón 39 ezren élnek, ami alig több mint a lakosság 7 százaléka. A nyugalmáról és természeti szépségéről híres sziget azonban egyre több turistát vonz, a Máltáról induló komppal 2023-ban 6,5 millió ember kelt át a kisebb szigetre, ami 15 százalékos növekedés az előző évhez képest.

Ez fellendíti a gazdasági növekedést, de aktivisták szerint ellenőrizetlen ingatlanfejlesztést hozott magával, túl sok területet hasznosítanak egyszerre, ami veszélyezteti a sziget szépségét és különleges hangulatát. Csak 2022-ben 1885 építési engedélyt adtak ki Gozón. A felhúzott lakásoknak azonban több mint a fele üresen áll, vagy csak szezonálisan bérlik.

A kisvárosok és halászfalvak varázsa így eltűnőben van, még a sziget kereskedelmi kamarája is elismerte, hogy a helyzet tarthatatlan. Az építésügyi miniszter aztán bejelentette, hogy az épületek homlokzatainak tipikus máltai mészkő téglából kell majd készülniük, hogy megőrizzék Gozo falusi jellegű karakterét. Tavaly ősszel pedig a helyi hatóságok bemutattak egy tízéves tervet, amely Gozót egy szigetfaluvá változtatná.

A videó a Telex és az Arte együttműködésének keretei között jelent meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!