Minden esetben ellenzi az izraeli parlament egy palesztin állam létrehozását

2024. július 18. – 11:55

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli parlament hatvannyolc igen és kilenc nem szavazattal elfogadott egy nyilatkozatot, amely ellenzi a palesztin állam létrehozását a folyótól nyugatra, Ciszjordánia területén. A nyilatkozat bármilyen helyzetben, esetleges tárgyalásokkor is ellenzi azt, írja az MTI.

A lépést az izraeli kormánykoalíció mellett támogatta több jobboldali ellenzéki képviselő is. A szavazáson nem vett részt sem Benjámin Netanjahu, sem a centrista, ellenzéki Van Jövő Párt. A szociáldemokraták és az arab pártok képviselői nemmel szavaztak.

A helybenhagyott szöveg szerint a palesztin állam létrehozása „Izrael földjének szívében” „egzisztenciális veszélyt jelentene Izraelre és polgáraira”, állandósítaná a palesztin-izraeli viszályt és destabilizálná a térséget. Az indoklás szerint Palesztina megalakulása után „csak rövid idő kérdése lenne”, amíg a Hamász terrorszervezet átvenné az új palesztin államot.

Izrael úgy gondolja, hogy a palesztin állam létrehozása „a terrorizmust jutalmazná” azután, hogy tavaly a Hamász terrortámadást indított Izrael ellen. Az elfogadott parlamenti deklarációnak nincs jogi ereje. A lépés néhány nappal előzte meg Benjámin Netanjahu amerikai útját. Jeruzsálem a közeli napokban várja a hágai Nemzetközi Bíróság véleményét a Ciszjordánia feletti izraeli ellenőrzés jogszerűségéről.

Az izraeli kormányfő februárban megakadályozott egy hasonló kezdeményezést, így a palesztin államiság kategorikus ellenzése helyett akkor arról szavaztak, hogy Izrael Palesztina „egyoldalú” kikiáltását ellenzi.

Ez történt még:

  • Netanjahu visszautasította az azonnali független vizsgálatot a Hamász októberi támadására vonatkozó biztonsági hibák ügyében. Netanjahu arról beszélt, nem akar kitérni a vizsgálat elől, de „a kormány először a háború megnyerésére koncentrál”.
  • A Hamász szerint a terrorszervezet egyik parancsnoka meghalt Kelet-Libanonban egy izraeli légicsapás után.
  • Az izraeli hadsereg eltalálta a Török-Palesztin Baráti Kórházat Gázában. Törökország szerint a támadás „további bizonyítéka annak, hogy Izrael megsérti a nemzetközi humanitárius jogot”. Az IDF erre azt reagálta, hogy a Hamász központként használta a kórházat, ezért érte támadás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!