Joe Biden az Ovális Irodából üzente meg az amerikaiaknak, hogy nincs helye az erőszaknak az országban

2024. július 15. – 05:53

Másolás

Vágólapra másolva

A elnöki intézmény szimbolikus pontjaként jegyzett Ovális Irodából intézett beszédet az amerikaiakhoz Joe Biden amerikai elnök helyi idő szerint vasárnap (magyar idő szerint hétfőn hajnalban) azután, hogy szombaton egy húszéves pennsylvaniai férfi merényletet követett el a republikánus elnökjelölt Donald Trump ellen.

Beszédét azzal kezdte, hogy mérsékelni kell a hőfokot a politikában, és mindenkinek emlékeznie kell arra, hogy akkor sem válnak az emberek ellenségekké egymás számára, ha nem értenek egyet valamiben. Attól még egymás szomszédai, barátai, munkatársai – és amerikai honfitársak maradnak, és össze kell tartaniuk.

„A Donald Trump pennsylvaniai nagygyűlésén történt tegnapi lövöldözés mindannyiunkat arra szólít fel, hogy lépjünk egyet hátra, vegyük számba, hol tartunk, hogyan haladunk innen tovább” – idézte a CNN Bident.

Az amerikai elnök ezután felsorolt számos más erőszakos eseményt, köztük a Capitolium ostromát vagy a képviselőház korábbi demokrata elnöke, Nancy Pelosi férjét ért támadást is, és azt mondta, nem megengedhető, hogy akár a politikai, akár más jellegű erőszak normalizálódjon.

„Amerikában nincs helye az ilyen jellegű erőszaknak. Bármilyen erőszaknak. Pont. Nincs kivétel. Nem engedhetjük meg, hogy ez az erőszak normalizálódjon.”

Kitért az Egyesült Államok alapítóinak víziójára, mely szerint nincs fontosabb, mint az összefogás, ugyanakkor az egység az ország legnehezebben elérhető célja, de szerinte Amerika képes rá. Szerinte olyan Amerikává kell válniuk, ahol az érvek jóhiszeműen hangzanak el, „egy olyan amerikai demokráciává, ahol a jogállamiságot tiszteletben tartják. Egy olyan amerikai demokráciává, ahol a tisztesség, a méltóság, a fair play nem csupán fogalmak, hanem élő, lélegző valóságok.”

Az amerikai elnök szerint a politika nem válhat csatatérré, pláne nem gyilkosságok terepévé, nézeteltérések pedig elkerülhetetlenek. Biden szerint az amerikai elnökválasztások közeledtével mindenkire fokozott nyomás hárul, de fontos szem előtt tartani, hogy bármilyen is erősek legyenek az adott szereplők meggyőződései, mindezek ellenére ne válasszák az erőszakot.

A BBC szerint az elnök jókívánságait fogalmazta meg Donald Trumpnak, és azt mondta, tiszteletet érdemel a hős Corey Comperatore, akit a gyűlésen történt lövöldözésben vesztette életét, miközben megvédte családját. Biden megismételte azt is, hogy a lövöldözés körüli kulcsfontosságú tények – mint például a mögöttes indíték és előkészület – még mindig ismeretlenek.

Kitért a héten sorra kerülő republikánus nemzeti konvencióra is, amiről azt mondta, nincs kétsége afelől, hogy kritizálni fogják a teljesítményét, és az országról alkotott saját víziójukat fogják felvázolni. A héten Biden utazni fog, mondta, és beszélt az általuk elért eredményekről és a saját vízióiról.

„Vitatkozunk és nem értünk egyet, összehasonlítjuk és szembeállítjuk a jelöltek jellemét, az előéletüket, a problémákat, a programjukat, az Amerikáról alkotott elképzeléseiket. De Amerikában a nézeteltéréseinket a csatatéren oldjuk meg, így csináljuk, a csatatéren, nem lövedékekkel” – tette hozzá később az elnök. A CNN tudósítója szerint az elnök arra gondolhatott, hogy a politikai nézeteltéréseket a szavazóurnáknál kell rendezni.

„Amerika megváltoztatásának hatalma mindig az emberek kezében kell hogy legyen, nem pedig egy leendő merénylő kezében” – mondta végül.

Az amerikai elnökök hivatalos munkahelyének számító irodát az amerikai elnökök – köztük Biden is – nagyon ritkán, csak a legünnepélyesebb vagy legsúlyosabb pillanatokban használják élő tévés beszédhez. Ez volt a harmadik alkalom, hogy Joe Biden innen beszélt a néphez, legutóbb 2023. október 19-én, a Hamász Izraelt ért támadása után szólt innen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!