Hétfőn újra bombázni kezdte Gázát az izraeli légierő

2024. július 15. – 19:03

Másolás

Vágólapra másolva

Izrael hétfőn újabb légicsapást mért a Gázai övezet déli és középső részére – írja a Reuters. A támadással folytatják a nyomásgyakorlást a Hamászra, miután a hétvégi, palesztin tisztségviselők szerint 91 halálos áldozatot követelő csapás során a célnak megfelelően a szervezet egy parancsnoka is meghalt.

A szombati bombázás al-Mavasziban a háború eddigi egyik legvéresebb csapása volt, ami beárnyékolta az aktuálisan zajló tárgyalásokat, pedig azokat korábban mindkét fél a tartós tűzszünethez legközelebb állónak nevezte – bár egy magas rangú Hamász-tisztviselő vasárnap azt mondta, hogy a csoport az al-mavaszi események ellenére sem lépett ki a tárgyalásokból.

Izrael legfontosabb célja a támadással az volt, hogy megöljék Mohammed Deifet, az október 7-i támadás fő kitervelőjét, aki 1995 óta szerepel a legkeresettebb személyek listáján Izraelben. Deif sorsáról egyelőre nem tudni biztosat, a Hamász tisztviselői tagadták, hogy ő is az áldozatok között lenne. Izrael szerint biztosan meghalt viszont Rafa Szalama, a Hamász Hán Júnisz-i egységének vezetője.

A gázai egészségügyi minisztérium szerint legalább 38 ezer palesztin halt meg az izraeli katonai offenzívában október 7-e óta. A statisztika nem tesz különbséget a Hamász-harcosok és a lakosság között, de a tisztviselők szerint a halottak többsége civil. Izrael szerint 326 katonát vesztett oda eddig Gázában, álláspontjuk szerint a palesztin halálos áldozatok legalább egyharmada harcos.

A háború a Hamász által vezetett, Izraelen belüli, október 7-i támadás után kezdődött, amelyben a fegyveresek 1200 embert öltek meg, többségében civileket, és több mint 250 embert ejtettek túszul az izraeli hatóságok szerint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!