Amerika végre utolérheti Magyarországot: legalizálhatják az otthoni szeszfőzést

2024. július 12. – 11:27

Másolás

Vágólapra másolva

Egy csütörtöki texasi bírósági döntés megnyitotta az utat az Egyesült Államok lakosai előtt, hogy legálisan készíthessék el otthon a saját szeszesitalukat. A bíró azután döntött így, hogy a Hobby Distillers Association nevű csoport bíróságon támadta meg a szövetségi tilalmat – írja a Boingboing.net.

Az USA-ban jelenleg törvénybe ütközik a whisky, vodka vagy más szeszes italok otthoni előállítása, még kis mennyiségben is. Az otthoni lepárlás szövetségi bűncselekmény, amely akár 5 év börtönnel, 10 000 dollárig terjedő pénzbírsággal vagy mindkettővel büntethető. A szövetségi hatóságoknak jogukban áll lefoglalni és elkobozni az illegális szeszfőzéshez használt berendezéseket, ingatlanokat, sőt még a földterületeket is. A házi sörfőzéstől és borkészítés viszont legális.

A texasi hobbiszeszfőzők a beadványukban azzal érveltek, hogy a kormánynak az alkotmány értelmében nincs hatásköre az otthoni szeszfőzés betiltására. A kormány egyébként nem véletlenül ragaszkodik az otthoni szeszfőzés tilalmához, az államnak ugyanis komoly bevétele származik az alkoholos italokra kivetett magas adókból – ami a teljes szövetségi jövedéki adóbevétel mintegy 12 százalékát teszi ki.

A texasi bíróság végül a felpereseknek adott igazat, és megállapította, hogy alkotmányellenes lehet a szövetségi szeszfőzési tilalom. A döntés még nem végleges, a kormánynak két hete van fellebbezni.

Ha azonban a döntés hatályba lép, megnyílhat az út a hobbi szeszfőzök körében, hogy a saját hátsó kertjükben kísérletezzék ki az új amerikai vodkákat és whiskyket. De még ez sem jelent garanciát a teljes legalizációra: ha a szövetségi szabályozás változik is, az államok saját hatáskörükben továbbra is korlátozhatják majd az otthoni szeszkészítést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!