Írországban is betiltják az amerikai bully XL fajtájú kutyákat

2024. július 12. – 15:02

Másolás

Vágólapra másolva

Október 1-jétől tilos lesz az amerikai bully XL fajtájú kutyák importja, tenyésztése, értékesítése és örökbe adása Írországban, 2025. február 1-jétől pedig mentességi bizonyítvány nélkül tilos lesz bully XL kutyát tartani az országban - írja a BBC.

Heather Humphreys vidékfejlesztési miniszter szerint a tilalom a közbiztonság érdekében történt, miután a közelmúltban több „szörnyű támadást” követtek el bully típusú kutyák. Az egyik ilyen támadás nemrég egy fiatal nő halálát okozta, azóta dolgozik a kormány a kutyafajta tartásának szigorításán. A kezdeményezést az ír miniszterelnök is támogatta.

A bully XL az amerikai bully kutyák legnagyobb fajtája. Az amerikai bully XL fajtájú kutyákat Angliában és Walesben már tavaly év végén betiltották. Idén márciusban Észak-Írország is úgy döntött, betiltja a kutyafajta tenyésztését és értékesítését. A tilalom július elején lépett életbe. Az bully XL kutyák tartása továbbra is legális, de nyilvános helyeken szájkosarat kell viselniük, és rövid pórázon kell őket tartani.

Íroroszágban egyes kutyafajták, köztük a német juhászkutyák és a rottweilerek tartása is korlátozott, de eddig egyetlen kutyafajtát sem tiltottak be. A bully XL-ek tartására a jövőben csak az kaphat engedélyt, aki megfelel az összes szigorú feltételnek, például a mikrochipezi és ivartalanítja is a kutyát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!