Az oroszoknak kémkedett egy házaspár Ausztráliában, de lebuktak

2024. július 12. – 07:59

Másolás

Vágólapra másolva

Letartóztattak egy ausztrál katonát és férjét, akiket Oroszországnak való kémkedéssel vádolnak – írja a BBC.

A házaspár mindkét tagja orosz származású, de több mint egy évtizede Ausztráliában élnek: Kira Koroljov, a hadsereg 40 éves közlegénye és 62 éves férje, Igor Koroljov pénteken állt bíróság elé Brisbane-ben. Mindkettőjüket egy-egy kémkedési bűncselekmény előkészületével vádolják, ezért legfeljebb 15 év börtönt kaphatnak, ha bűnösnek találják őket.

A házaspárt azzal vádolják, hogy az Ausztrál Védelmi Erők (ADF) egyik anyagát szerezték meg, ezt akarták orosz megbízóikkal megosztani. Az ausztrál rendőrség szerint azonban nem komprommitálódtak „jelentős katonai” titkok, tehát a házaspár nem okozhatott súlyos károkat.

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök közölte: az ország biztonsági szervei „széles körű tájékoztatást” adtak neki, de közvetlenül nem kíván nyilatkozni az ügyről, mivel az most a bíróság előtt van.

Reece Kershaw, az Ausztrál Szövetségi Rendőrség (AFP) rendőrfőnöke bőbeszédűbb volt. Ő elmondta, hogy a házaspár a feltételezett bűncselekményt megelőzően több mint egy évtizede tartózkodott Ausztráliában, és mindketten évekkel ezelőtt állampolgárok lettek.

Igor egyéni vállalkozóként dolgozott, Kira pedig információs rendszertechnikus volt a hadseregben, és erre a munkakörre biztonsági engedélyt kapott, tehát bizalmas információkhoz is hozzáférhetett.

Kershaw szerint a nő a szabadsága alatt titokban Oroszországba utazott, majd utasította Igort, hogy férjen hozzá a munkahelyi fiókjához, és küldjön neki bizalmas anyagokat, hogy azokat továbbíthassa az orosz hatóságoknak.

Kershaw elmondta, hogy még folyik a vizsgálat annak kiderítésére, hogy az anyagot valaha is eljuttatták-e hozzájuk.

Sem Kershaw, sem a vele közös sajtótájékoztatót tartó ausztrál kémelhárítási főnök, Mike Burgess nem akarták megmondani, milyen természetű dokumentumokról van szó, ahogy azt sem mondták el, honnan kapták a fülest az állítólagos bűncselekményekről.

Burgess azonban azt mondta, hogy a kémkedés folyamatos veszélye „valós”.
„Több ország igyekszik ellopni Ausztrália titkait. Nem lehetünk naivak, és nem lehetünk önelégültek” – fogalmazott.

Kershaw pedig hangsúlyozta, hogy Ausztrália szövetségesei „bízhatnak” abban, hogy az ország „továbbra is fel fogja tárni és meg fogja zavarni a kémkedést és a külföldi beavatkozási tevékenységet”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!