Az izraeli hadsereg azt állítja, szíriai katonai célpontokat támadott a Golán-fennsíkon

2024. július 10. – 20:12

Másolás

Vágólapra másolva

Izrael a szíriai hadsereg azon célpontjait támadta harckocsikkal és tüzérséggel, amelyek szerinte megsértették az 1974-es demilitarizációs megállapodást a Golán-fennsík térségében – közölte az izraeli hadsereg, írja a Reuters.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közleményében azt írta: nem engedi meg, hogy kísérletet tegyenek az izraeli szuverenitás megsértésére.

A Golán-fennsík stratégiai fontosságú, Izrael és Szíria által is követelt terület Levante régióban, Szíria délnyugati részén.

Az ügy előzménye, hogy kedden egy izraeli házaspár meghalt egy rakétatámadásban, amelyet az Izrael által megszállt Golán-fennsíkra lőtt ki a Hezbollah. A libanoni fegyveres csoport szerint a támadás megtorlás volt azért, mert Izrael megölte egy emberüket szíriai területen.

A Hezbollah azután kezdte el lőni Izraelt, hogy szövetségese, a Hamász tavaly október 7-én meglepetésszerű támadást indított Izrael területén, ami végül a Gázai övezet elleni háborút eredményezte. Azóta izraeliek és libanoniak tízezrei kényszerültek elhagyni az otthonaikat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!