Ingyen ebédet, kávét, bort, kajakozást kaphat, aki Koppenhágában turistaként jól viselkedik

2024. július 9. – 18:49

Másolás

Vágólapra másolva

Jutalmazni akarja a koppenhágai városháza azokat a turistákat, akik tesznek a meglátogatott dán fővárosért – írja a BBC News. A rendszer tesztüzeme július 15-én indul és augusztus 11-ig tart, lényege, hogy olyan tevékenységekért, mint a szemétszedés, a tömegközlekedés használata vagy a kerékpározás, értékelve legyenek.

A környezetért tevő látogatók cserébe kaphatnak ingyen ebédet, kávét, egy pohár bort vagy kajakbérlési lehetőséget. A dán főváros turisztikai szervezete szerint a CopenPay névre keresztelt rendszer csökkentheti azt a nyomást, amit a turizmus helyez Koppenhágára. Rikke Holm Petersen szóvivő szerint ha utazunk valahova, azzal szennyezünk.

„Az egyik dolog, amin változtathatunk, hogy arra késztetjük az embereket, cselekedjenek fenntarthatóbban az úti céljukon.”

Felmerül a kérdés, a turista hogy bizonyítja jótetteit. A rendszer alapvetően bizalmi alapú, de a biciklizést fotóval, a buszozást jeggyel lehet igazolni. A rendszerbe sok szolgáltató és attrakció is beszállt, így múzeumok rooftop bárok, kajakbérbeadók, mindösszesen 24 társaság. Koppenhágában egyébként tavaly 12 millió látogatói éjszakát regisztráltak. A cél Petersen szerint az, hogy az innen hazatérő látogatók egy zöldebb gondolkodással utazzanak vissza.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!