Már 2 millió forintnyi eurót is kérnek egy Akropoliszra vezetett magántúráért

2024. július 8. – 14:10

Már 2 millió forintnyi eurót is kérnek egy Akropoliszra vezetett magántúráért
Turisták látogatnak egy kilátóhelyet az Akropolisz ókori romja alatt a hőségben a görögországi Athénban 2024. június 13-án – Fotó: Nikolas Kokovlis / NurPhoto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

5 ezer euróért vagyis közel 2 millió forintért kínál magánlátogatásokat a világ egyik leglátogatottabb turistalátványossága, az athéni Akropolisz, írja az AFP. A maximum ötfős csoportok a normál nyitvatartási időn kívül, kedden, pénteken és szombaton, reggel 7-től vagy este 8-tól, vezetéssel vagy vezetés nélkül látogathatják meg Görögország leglátogatottabb műemlékét. Összehasonlításképpen: egy normál jegy 20, egy egyéb látványosságokra is érvényes kombinált belépő 30 euróba, azaz mostani árfolyamon nagyjából 12 ezer forintba kerül.

Az első, múlt szombati privát körbevezetésen egy orosz házaspár vett részt saját bejáratú idegenvezetőjükkel. Amikor először bejelentették az újfajta túrákat az Akropoliszon, az nagy felháborodást váltott ki. A világörökségi helyszín őreit képviselő szakszervezet már akkor ellenezte a programot, főleg azért, mert a privát vezetések megkerülik a hivatalos idegenvezetőket. A szakszervezet elnöke szerint „semmilyen információt nem tudni arról, hogy hogyan szervezik meg ezeket a látogatásokat”. Hozzátette, megértik, hogy az intézkedés mögött pénzügyi szükséglet áll, ezt máshogy is meg lehetne oldani.

Az AFP azt írja, hogy a görög jobbközép kormányt gyakran kritizálják azért, mert egyre több magánlátogatást vezet be az ország több múzeumában, antik helyszínén, ezek a túrák 2022-ben több mint 120 millió eurót hoztak az államkasszába.

Az Akropolisz tavaly rekordszámú, négymillió látogatót fogadott, ami 31 százalékos növekedést jelentett az előző évhez képest: ez azt jelenti, hogy a nyári időszakban naponta akár 23 ezer látogató is megfordult az athéni műemléknél. A tömeges várakozás és zsúfoltság csökkentése miatt tavaly szeptember óta korlátozzák az Akropolisz látogatóinak számát: így naponta maximum húszezer ember, idősávokba osztva keresheti fel a műemléket.

Az utóbbi időben egyre nagyobb felháborodást kelt a tömegturizmus Európa népszerű nagyvárosaiban: pár napja például Barcelonában tiltakoztak több ezren a várost „élhetetlenné tevő” tömegturizmus ellen. Más nagy turistacélpontok, így Velence és Amszterdam is egyre drasztikusabb szabályozásokat vezet be a turistatömegek kordában tartására.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!