Netanjahu összehívta a biztonsági kabinet ülését Izraelben, tűzszüneti alkuról egyeztetnek

2024. július 4. – 14:30

Netanjahu összehívta a biztonsági kabinet ülését Izraelben, tűzszüneti alkuról egyeztetnek
Füst száll fel a gázai óváros piacán, miután izraeli csapások üzleteket és egy lakóházat romboltak le – Fotó: Mahmoud Issa / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Hírösszefoglaló az izraeli-palesztin konfliktus legfontosabb csütörtöki eseményeiből:

  • Benjamin Netanjahu összehívta a biztonsági kabinet ülését, hogy megvitassák a Hamász javaslatait egy lehetséges tűzszüneti és túszokra vonatkozó alkuról – írja az izraeli miniszterelnök irodájának egyik forrására hivatkozva a Times of Israel. A kabinet ülése előtt Netanjahu a tanácsadóival konzultál. (Times of Israel).
  • A Hezbollah azt állítja, hogy az eddigi egyik legnagyobb rakétatámadása során 200 rakétát lőtt ki Izraelre. Az Irán által támogatott szervezet azt állította, hogy a támadást 10 izraeli katonai objektum ellen indította egy „drónszázad” segítségével. A támadás feltehetően annak a megtorlása, hogy egy izraeli csapásban a hét elején meghalt a Hezbollah egyik magas rangú parancsnoka. Az elmúlt hetekben növekszik a feszültség Izrael és Libanon közös határán.(SkyNews)
  • Az ENSZ humanitárius szervezete szerint a Gázai övezet lakosságának 90%-a legalább egyszer kényszerült arra az októberben kitört háború kezdete óta, hogy elhagyja az otthonát, ez körülbelül 1,9 millió embert jelent, ezt a számot korábban 1,7 millióra becsülték. „Becsléseink szerint a Gázai övezetben 10 emberből 9 legalább egyszer kényszerült elhagyni az otthonát, vagyis belső menekültnek minősül” – mondta. A rafahi hadművelet kezdete óta még több embert telepítettek ki, így nőhetett a számuk a korábban becsülthez képest. (Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!