Egy vietnámi egyetem üzleti szakán mostantól magassághoz kötik a felvételt

2024. július 3. – 12:04

Másolás

Vágólapra másolva

A Vietnámi Nemzeti Egyetem Menedzsment és Üzleti Iskolája június elején bejelentette, hogy mostantól a női hallgatóknak legalább 1,58 méter, a férfi hallgatóknak pedig legalább 1,65 méter magasnak kell lenniük ahhoz, hogy felvételt nyerjenek az egyetem képzéseire – írja a Deutsche Welle.

A Hanoiban működő egyetem azzal indokolta a döntést, hogy a magasság és a siker valamint az önbizalom közötti kapcsolat olyan jelentős, hogy nem éri meg az alacsony emberek képzése, az iskola célja ugyanis „a jövő vezetőinek és kiváló menedzsereinek képzése mind a köz-, mind a magánszektor számára”.

Miután a helyi lapok beszámoltak az új szabályozásról, akkora felháborodás kerekedett belőle, hogy június 6-án az oktatásügyi minisztérium is felszólította az egyetemet, hogy gondolja át a felvételi követelményeit.

Az egyetem ezután négy alapképzési programja közül három esetében eltörölte a magassági követelményt, így a szabály mostantól csak egy szakra, a Menedzsment és biztonságra vonatkozik. Néhány esetben kivételt tehetnek, bár azt az egyetem nem részletezte, hogy pontosan milyen szempontok alapján mentesülhet valaki a magassági követelmények alól.

Andrea Abele-Brehm, a németországi Erlangen-Nürnberg Egyetem szociálpszichológusa a Deutsche Wellének azt mondta, ugyan számos amerikai, európai és kelet-ázsiai tanulmány bizonyította, hogy valóban van kapcsolat a magasság és az önbizalom között, ez „viszonylag kicsi és nem egyértelmű”.

Vietnámban az átlagos testmagasság 1,56 méter a nők és 1,68 méter a férfiak esetében a Vietnami Nemzeti Táplálkozási Intézet 2019-20-as évre vonatkozó adatai szerint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!