Több aszály és hurrikán várható Dél-Amerikában egy időjárási jelenség miatt

2024. július 3. – 11:12

Több aszály és hurrikán várható Dél-Amerikában egy időjárási jelenség miatt
Jórészt kiszáradt folyó a brazíliai Irandubánál, a Rio Negro Fenntartható Fejlődésű Természetvédelmi Területen fekvő Tumbira közösség területén – Fotó: Raphael Alves/MTI/EPA/EFE

Másolás

Vágólapra másolva

Gyakori hurrikánokat és aszályt okozhat Dél-Amerikában és a karibi térségben a kialakulóban lévő La Niña nevű időjárási jelenség, figyelmeztetett a Meteorológiai Világszervezet (WMO) konferenciáján – számolt be az MTI.

De mi az a La Niña? Egy olyan időjárási jelenség az Egyenlítő környékén, ami a Csendes-óceán középső és keleti részén kezdődik, az óceán megszokottnál hidegebb vize miatt. A jelenség és összefüggésbe hozható a karibi térségben kialakuló árvizekkel, aszályokkal, valamint a hurrikánok gyakoriságának növekedésével.

José Luis Stella, a dél-amerikai regionális éghajlati központ szakértője szerint idén már kialakulóban van ez a jelenség ami komoly hatással lehet az egyébként is szélsőséges időjárásra.

A szakértők szerint a La Niña miatt Dél-Amerikában ismét számítani lehet a 2020. és 2023. közötti súlyos aszályok megismétlődésére.

A Csendes-óceán trópusi felszínének felmelegedésével járó El Nino időjárási jelenség, és azt felváltó La Niña Dél-Amerikában komoly károkat okoz a mezőgazdaságban a búza, a rizs, a kukorica és más gabonák termesztésében. Az El Nino egy másik időjárási jelenség, ami időszakosan (jellemzően 2-7 évente) jelentkezik, és körülbelül 9-12 hónapig tart. A WMO májusi jelentése azt írta, hogy 2023-ban az El Nino és az emberi tevékenység okozta éghajlatváltozás miatt a korábbi években feljegyzettnél jóval több természeti katasztrófa sújtotta Latin-Amerikát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!