Az izraeli hadsereg jelentése szerint pokolgépeket telepítő palesztinokat öltek meg Ciszjordániában

2024. július 3. – 09:12

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli hadsereg (IDF) dróntámadással megölt négy, út menti pokolgépet telepítő palesztin fegyverest Ciszjordániában hétfő éjjel – írja az MTI az izraeli katonaság szóvivőjének bejelentése alapján. A palesztin egészségügyi minisztérium is arról ír, hogy legalább négy ember meghalt a ciszjordániai Nur Sáms menekülttábort ért izraeli csapásban.

Az izraeli hadsereg szóvivője szerint követtek egy palesztin csoportot, és akkor támadtak rájuk, mikor elkezdték a robbanószerkezet beásását az út szélén. A palesztinok később megnevezték az izraeli dróntámadásban megölt négy férfit. A Ciszjordánia északi részén végrehajtott dróntámadás száz méterre történt attól a helytől, ahol hétfőn egy hasonló, elrejtett robbanószerkezet megölt egy izraeli katonát.

Ciszjordániában nem ritka, hogy fegyveres csoportok házi készítésű pokolgépeket rejtenek el az utak alatt az izraeli csapatok ellen. Nem véletlen, hogy az IDF a rajtaütések előtt páncélozott buldózerekkel gyakorlatilag felszántja az utakat a katonai járművek belépése előtt. Hétfőn épp ez maradt el, egy robbanószerkezet miatt egy katona életét vesztette, és tizenhatan megsebesültek.

A Hamász október 7-i, Izrael elleni támadása után megindított gázai háborúval összefüggésben Ciszjordániában is megnőtt a feszültség. Itt az IDF 4200, terrortevékenységgel gyanúsított, körözött palesztint tartóztatott le. Közülük több mint 1750-en a Hamász ciszjordániai csoportjaihoz tartoztak. A Palesztin Nemzeti Hatóság egészségügyi minisztériumának adatai szerint október óta 560 palesztint öltek meg Ciszjordániában. Az IDF szerint túlnyomó többségük rajtaütések során, fegyverrel ellenállva vesztette életét, vagy támadásokat végrehajtó terroristák voltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!