Legalább százan meghaltak, miután pánik tört ki egy vallási összejövetelen Indiában

2024. július 2. – 20:00

Legalább százan meghaltak, miután pánik tört ki egy vallási összejövetelen Indiában
Áldozatokat szállító mentőautó az indiai Uttar Prades államban lévő Hathrasban 2024. július 2-án – Fotó: Pawan Sharma / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább 116-an haltak meg egy vallási összejövetelen kialakult tömegpánikban Indiában. A baleset a közép-indiai Uttar Prades államban történt kedden. Az áldozatok azonosítása még tart, a CBS News azt írja, az áldozatok többsége nő volt, és legalább három gyerek is van köztük. A tömegbaleset egy hindu guru által szervezet szatszang, azaz imaösszejövetel közben történt egy Rati Bhanpur nevű faluban. Az eseményen több ezren jelentek meg, hogy meghallgassák a guru beszédét.

Egyelőre nem világos, hogy mi okozta a pánikot, de helyi beszámolók szerint akkor tört ki, amikor az esemény véget ért, és az emberek elkezdték elhagyni a helyszínt. A BBC által idézett szemtanúk szerint túl szűk volt a kijárat, de hozzájárulhatott a pánikhoz a távozáskor kialakuló porvihar is. Az egyik szemtanú arról beszélt, egy ideig minden rendben zajlott, aztán hirtelen sikolyokat hallott, az emberek egymásnak ütődtek és elkezdték eltaposni egymást; más arról számolt be, hogy rengetegen az út melletti csatornába estek.

Az egyik helyi rendőrtiszt a lapnak azt nyilatkozta, még órákba telhet, mire közzéteszik a végleges számadatokat. Az állam legfőbb tisztviselője, Jogi Adityanath főminiszter vizsgálatot rendelt el a tragédia ügyében, mert az eseményen résztvevők szerint nem voltak megfelelőek az előkészületek a kánikulában megtartott összejövetelre. Narendra Modi indiai miniszterelnök azt nyilatkozta, Uttar Prades kormánya minden lehetséges segítséget megad az áldozatok és hozzátartozóik számára.

Az eddig legtöbb halállal járó tömegbaleset vallási eseményen Indiában 2005-ben történt, ekkor több mint 340 ember halt meg Maharashtra állam egyik templomában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!