Már börtönökben is toboroz az ukrán hadsereg

2024. július 1. – 16:15

Másolás

Vágólapra másolva

Mióta Ukrajna kibővítette katonai behívási kritériumait, hogy megbirkózzon a növekvő harctéri veszteségekkel, az ukrán hadsereg – a háború kitörése óta először – a börtönökben is toborzásba kezdett – írja a Sky News.

A parlament a múlt hónapban hagyta jóvá a vitatott mozgósítási törvényjavaslatot, azóta már több mint 3000 foglyot bocsátottak feltételesen szabadlábra és osztottak be katonai egységekbe.

Csak azok az elítéltek nem jelentkezhetnek katonai szolgálatra, akiket nemi erőszakért, szexuális zaklatásért, két vagy több ember meggyilkolásáért vagy Ukrajna nemzetbiztonsága elleni bűncselekményekért ítéltek el.

A fogvatartottak egy interjú, orvosi vizsgálat és az ítéletük felülvizsgálata után kaphatnak feltételes szabadlábra helyezést. Miután átvilágították őket, a feltételesen szabadlábra helyezett rabok alapkiképzésben részesülnek mielőtt csatlakoznának az egységükhöz.

Az igazságügyi minisztérium becslései szerint mintegy 27 ezer elítélt vehet majd részt az új programban (az ország börtönlakossága a legfrissebb adatok szerint 42 000 fő). „A motiváció nagy része abból fakad, hogy a rabok hősként, és nem a börtönből akarnak hazatérni” – magyarázta Olena Viszotska ukrán igazságügyi miniszterhelyettes az AP-nek.

Az ukrán tisztviselők azonban igyekeznek hangsúlyozni, hogy az ukrán program nem hasonlítható össze orosz gyakorlattal. Oroszországban már a háború kezdete óta toboroznak katonákat a börtönökben, akiket aztán tömegesen küldenek a frontvonalra, a legbrutálisabb harcokba. Rengeteg elítélt csatlakozott a Wagnerhez hasonló hírhedt zsoldoscsoportokhoz is. Az ukrán program célja azonban az, hogy a rabokat alapos átvilágítás és megfelelő felkészítés után integrálják a rendes frontvonalbeli egységekbe.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!