Terrorfenyegetettség miatt fokozott készültség van több Európában található amerikai támaszponton

2024. július 1. – 23:26

Másolás

Vágólapra másolva

Két amerikai tisztségviselő szerint a hétvégén több Európában található amerikai katonai támaszponton is fokozott készültségi szintet rendeltek el, és a második legmagasabbra emelték a védelmi szintet. Attól tartanak, hogy terrortámadás érheti az amerikai katonai személyzetet vagy létesítményeket – írja a CNN.

A bázisok, ahol az Egyesült Államok Európai Parancsnokságának központjai találhatóak, vasárnap „Charlie” védelmi állapotra emelték a készültségi szintet. A helyőrség bejelentette, hogy számos szolgáltatást bezárnak vagy korlátoznak, az ifjúsági központok pedig lemondták a táboron kívüli kirándulásokat. Más németországi létesítmények, például a Ramstein légibázis a közösségi médiában arra szólította fel a szolgálata tagjait, hogy „maradjanak éberek”.

Ez a készültség akkor lép életbe, ha valamilyen incidens történik, vagy olyan hírszerzési információ érkezik, ami arra utal, hogy valószínűsíthető valamilyen terrorakció a személyzet vagy a létesítmények ellen – írja az amerikai hadsereg közleménye. A CNN-nek az egyik érintett bázison állomásozó arról beszélt, hogy 10 éve nem tapasztaltak hasonló készültséget, valószínűsíthető, hogy konkrét fenyegetést kaptak.

Az nem világos, hogy milyen hírszerzési információk alapján rendeltek el fokozott készültséget. Az európai hatóságok korábban figyelmeztettek a kontinensen potenciális terrorfenyegetettségre, különösen, hogy most zajlik a foci-Eb, illetve hamarosan kezdődik a párizsi olimpia is. Franciaország külön készült az esetleges terrorfenyegetettségére. „A francia hatóságok aktívan figyelik a szervezett csoportok és radikalizálódott egyének által jelentett terrorfenyegetéseket” – közölték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!