Svédországban drámai módon elharapózott az eperbűnözés

2024. június 30. – 16:04

Másolás

Vágólapra másolva

A nyár, azon belül is július vége a jordgubbstarta nevű tradicionális epres-tejszínhabos sütemény idénye Svédországban, ilyenkor az egész ország brutálisan rá van pörögve az eper beszerzésére – és erre reflektál a svéd rendőrség friss közleménye is, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy alaposan nézze meg az ember, kitől veszi meg a napi betevő eperadagját.

Az útszéli, illegális eperárusok ugyanis, bár nem tűnnek éppen vérszomjas bűnözőknek, az ország legerőszakosabb bűnbandáihoz tartoznak. Ez derült ki legalábbis a rendőrség nagyszabású razziája után, amit eperárusok között végeztek országszerte. Bár ártatlan mellékes üzletnek látszik, amiben derék svéd honpolgárok eladják a kert végében termett epret, az illegális szamócabiznisz komoly bevételi forrás a szervezett alvilágnak a hatóságok szerint, pénzmosó fedőüzletként is működik, és persze jelentős elmaradt adóbevételek járnak a nyomában. Ráadásul hiába hirdetik jó minőségű, hazai gyümölcsként, általában olcsó és gagyi importáruról van szó.

Az Aftonbladet nevű svéd bulvárlap szerint egyébként a szálak az Ismail Abdo nevű hírhedt gengsztervezérhez vezetnek, akinek amúgy a gúnyneve a svéd alvilágban Jordgubben, azaz Szamóca. A lap szerint az illegális eperbiznisz legárulkodóbb jele, hogy ha az ember a Svédországban népszerű Swish appal fizet, és a pénzt fogadó fél fiókja egy magánember telefonszámával van összekötve, nem egy vállalkozáséval.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!