Iszlám hitre áttért szerb férfi támadt számszeríjjal Izrael belgrádi nagykövetségénél

2024. június 29. – 14:40

Másolás

Vágólapra másolva

Számszeríjjal nyakon lőtt egy merénylő szombat délelőtt 11 órakor egy Izrael belgrádi nagykövetségét védő szerb rendőrt – írja az MTI. A sebesült rendőr a nála lévő pisztolyával agyonlőtte a támadót.

Frissítés: A szerb hatóságok közölték, hogy a merénylő egy iszlám hitre áttért fiatal szerb férfi volt. Ivica Dacic belügyminiszter elmondta, hogy a merénylő többször is odament a támadás előtt az őrbódéhoz, hogy egy múzeumról érdeklődjön. Volt nála egy táska, ebből vette elő egy ponton a nyílpuskát.

Dacic elmondta, hogy a belügyminiszter közölte: a támadás „a szerb állam ellen irányuló terrortámadás” volt. Hozzátette, hogy az elkövető az iszlám hitre tért mladenovaci 25 éves Milos Zujovic, vallási nevén Salahudin, legutóbbi lakhelye a boszniai muszlimok lakta szerbiai Szandzsák régió székhelye, a koszovói határ közelében fekvő Novi Pazar. Dacic szerint a támadás „több, a gyanú szerint a vahhábita mozgalommal hosszú ideje kapcsolatban álló emberhez köthető”. Ez az iszlám ultraortodox ága, főként Szaúd-Arábiában elterjedt.

Egy személyt őrizetbe vettek a lövöldözés helyszínének közelében, vizsgálják, hogy van-e köze a támadáshoz egy esetleges hálózatnak. Dacic szerint olyan magánszemélyekről van szó, akik a vahhábita mozgalommal állnak kapcsolatban, „de ez még megerősítésre vár”. Belgrádban megemelték a biztonsági készültségi szintet, mindenekelőtt a nagykövetségeknél és kormányépületeknél, valamint más nyilvános helyeken, így a bevásárlóközpontokban és más forgalmas helyeken.

A sérült, de eszméleténél lévő rendőrt a szerb főváros legjobb sürgősségi kórházába szállították, hogy műtéti úton eltávolítsák a nyakából a nyilat – közölték. „A rendőr önvédelemből fegyvert használt, hogy rálőjön a támadóra, aki belehalt a sérüléseibe” – mondta Ivica Dacic belügyminiszter. A miniszter szerint a támadó személyazonosságát még nem állapították meg. „Vizsgáljuk a támadás összes körülményét és a lehetséges indítékokat.”

A Szabad Magyar Szó azt írja: Izrael szerbiai nagykövetségének hivatalnokai és diplomatái nem tartózkodtak az épületben a támadás idején.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!