Három év alatt 28 embert gyilkolt meg egy bűnbanda Belgiumban, negyven évvel később gyanúsítottak hiányában lezárták a nyomozást

2024. június 28. – 15:32

Másolás

Vágólapra másolva

Negyven év alatt egyetlen gyanúsítottat sem találtak, ezért lezárják a nyomozást a „brabanti gyilkosok” ügyében – jelentette be a belga ügyészség pénteken, írja az MTI.

A fegyveres banda 1982 és 1985 között Brabant tartományában rabolt ki fegyverrel több áruházat. A rablások számos áldozatot követeltek: a fegyveresek a 28 halálos áldozat (köztük egy gyerek) mellett 40 embert súlyosan megsebesítettek.

Az ámokfutásukhoz használt fegyvereket a banda tagjai 1981 végén lopták el egy brüsszeli csendőrlaktanyából. 1985-ben hirtelen befejeződtek a rablások, a banda tagjai pedig felszívódtak.

A belga hatóságok negyven éve hiába próbálnak a nyomukra bukkanni. De még arra sem tudtak rájönni, miért kísérték a rablásokat példátlanul véres mészárlások.

A nyomozás sikertelensége parlamenti vizsgálathoz vezetett, és több olyan feltételezés látott napvilágot, hogy a banda tagjai a belga vagy külföldi állambiztonsági szervek megbízásából titkos küldetéseket hajtottak végre, vagy politikai terrorizmust folytattak.

Helyszínelés a brabanti gyilkosok rablása után Aalstban, 1985. szeptember 11-én – Fotó: BELGA / AFP
Helyszínelés a brabanti gyilkosok rablása után Aalstban, 1985. szeptember 11-én – Fotó: BELGA / AFP

A belga szövetségi ügyészség végül azért döntött a nyomozás lezárása mellett, mert nincsenek azonosított elkövetők. Az ügy lezárását a belga bírósági tanácsnak is meg kell még erősítenie. A döntést már korábban közölték a gyilkosságok áldozatainak családtagjaival.

Ann Fransen szövetségi ügyész a sajtónak nyilatkozva elmondta: „megállapíthatjuk, hogy ebben az ügyben már nem történtek aktív nyomozati lépések”. „Nem kellemes ezt az üzenetet sem közvetíteni, sem hallani. Tisztában vagyunk azzal, hogy ez egy megsemmisítő csapás az áldozatok szerettei számára, és nagyon együtt érzünk velük” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!