Már öt év után német állampolgárok lehetnek a tartósan Németországban élő külföldiek

2024. június 27. – 12:56

Másolás

Vágólapra másolva

Új állampolgársági törvény lépett hatályba Németországban, lerövidítve a német útlevél megszerzéséhez szükséges időt, egyben lehetővé téve a kettős állampolgárság megtartását – írja az MTI.

Külföldiek az összes feltétel teljesítése esetén már öt év németországi tartózkodás után folyamodhatnak állampolgárságért a korábbi nyolc év helyett. A honosítási reform emellett azt is lehetővé teszi, hogy a tartósan Németországban élők eredeti állampolgárságuk megtartása mellett váljanak német állampolgárrá. Ezt korábban csak más EU-országokból származó lakosok esetében engedélyezték.

A külföldi származású szülők Németországban született gyerekei azonnal megkapják a német állampolgárságot – szüleik állampolgárságának megtartása mellett –, amennyiben egyik szülőjük legalább öt éve jogszerűen tartózkodik Németországban, és határozatlan idejű tartózkodási engedéllyel rendelkezik.

Amennyiben a jelentkezők „különleges beilleszkedési eredményeket” mutatnak fel, például kiválóan teljesítenek az iskolában vagy a munkahelyükön, illetve aktívan részt vesznek a közösségi életben, akár már három év után is megszerezhetik az állampolgárságot.

Azoknak a németeknek, akik egy másik ország állampolgárai szeretnének lenni, mostantól nem kell külön engedélyt igényelniük a német hatóságoktól. Korábban, ha engedély nélkül szerezték volna meg egy másik országbeli állampolgárságukat, elvesztették volna német állampolgárságukat.

A Német Szabaddemokrata Párt (FDP) szerint a honosításra való várakozási idő csökken ugyan, de a német állampolgárság megszerzésének általános követelményei nem gyengülnek az új szabályozással, sőt, a szigorúbb követelmények miatt a kérelmek számának növekedése hosszú távon nem biztos, hogy a honosítások számának jelentős növekedéséhez vezet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!