Nagyon keresi a Kriptokirálynőt az FBI, már közel kétmilliárd forintnyi díjat ajánlanak a nyomravezetőnek

2024. június 27. – 15:59

Másolás

Vágólapra másolva

2017 óta próbál a Kriptokirálynőként elhíresült Ruzsa Ignatova nyomára bukkanni az FBI, most már 5 millió dolláros (nagyjából 1,8 milliárd forintos) nyomravezetői díjat ajánlanak annak, aki információval tud szolgálni a hollétéről – írja a BBC.

A 44 éves, bolgár származású német nőt a OneCoin nevű, 4,5 milliárd dolláros kriptoüzletnek álcázott piramisjátékos csalás megszervezéséért körözik.

2017 októberében az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma egy-egy rendbeli csalással, csalásra irányuló összeesküvéssel, értékpapírcsalással és pénzmosásra irányuló összeesküvéssel vádolta meg Ignatovát – ezek mindegyike legfeljebb 20 év börtönbüntetést von maga után. Egy New York-i szövetségi bíró ekkor elfogatóparancsot adott ki ellene. A nő két héttel később felszállt egy repülőre, amely a bulgáriai Szófiából a görögországi Athénba tartott. Azóta nem látták.

Az FBI 2022-ben vette fel a 10 legkeresettebb személy listájára, először 100 000 dolláros jutalmat ajánlottak fel érte, amelyet később 250 000 dollárra emeltek. Ez az összeg most a hússzorosára emelkedett, Ignatova az egyetlen nő, akiért az FBI ekkora összeget fizetne ki.

„5 millió dollárig terjedő jutalmat ajánlunk fel a Kriptokirálynő néven ismert német állampolgárságú Ruzsa Ignatova letartóztatásához és/vagy elítéléséhez vezető információkért, a történelem egyik legnagyobb globális csalási rendszerében játszott szerepe miatt” – nyilatkozta Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Az amerikai hatóságok abban reménykednek, hogy a hatalmas összegű nyomravezetői díj végre azoknak a nyelvét is megoldhatja, akik eddig valamilyen okból védelmezték a nőt. Az FBI dolgát nehezíti, hogy Ignatova minden valószínűség szerint nem üres kézzel, hanem hatalmas mennyiségű készpénzzel együtt tűnt el, és az sem kizárt, hogy az elmúlt években plasztikai műtétekkel változtatta meg a külsejét, hogy ne ismerjék fel.

A német hatóságok már korábban vádat emeltek Ignatova ellen, és nemrég a bolgár hatóságok is közölték, hogy ha nem találják meg, a távollétében indítják el ellene az eljárást. A OneCoint egyébként a bolgár fővárosból, Szófiából irányították.

Ignatováról és a OneCoinról ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!