Feltűnt a bíróságon az Oroszországban fogvatartott amerikai újságíró

2024. június 26. – 10:04

Másolás

Vágólapra másolva

A kémkedéssel vádolt amerikai újságíró, Evan Gershkovich június 26-án rövid időre megjelent egy orosz bíróságon – írja Guardian.

A Wall Street Journal 32 éves riporterét azzal vádolja az orosz ügyészség, hogy a CIA utasítására titkos információkat gyűjtött egy olyan cégről, amely az ukrajnai fronton bevetett harckocsikat gyárt. Ha elítélik, akár 20 év börtönbüntetés is vár rá. A Wall Street Journal, Gershkovich és az Egyesült Államok is tagadják a vádakat.

Gershkovich sok nyugati riporterrel ellentétben a háború kitörése után továbbra is Oroszországból tudósított Moszkva ukrajnai offenzívája alatt. Ő volt az első újságíró, akit a hidegháború óta az orosz hatóságok kémkedés vádjával tartóztattak le. Tavaly március óta tartják fogva Oroszországban, azóta csak néhány alkalommal jelent meg a nyilvánosság előtt.

Evan Gershkovich a vádlottak számára fenntartott zárt térben a bírósági tárgyalás előtt az oroszországi Jekatyerinburgban 2024. június 26-án – Fotó: Evgenia Novozhenina / Reuters
Evan Gershkovich a vádlottak számára fenntartott zárt térben a bírósági tárgyalás előtt az oroszországi Jekatyerinburgban 2024. június 26-án – Fotó: Evgenia Novozhenina / Reuters

Most is csak rövid időre tűnt fel a bíróságon, a tárgyalása kezdete előtt. Az ellene folyó eljárás zárt ajtók mögött zajlik, ami azt jelenti, hogy a média, a családtagok és az amerikai nagykövetség munkatársai is ki vannak zárva a tárgyalásokról. Ez nem szokatlan Oroszországban a kémkedési és hazaárulási perekben.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Oroszország és az Egyesült Államok már tárgyal a túszcseréről, bár ennek részletei nem ismertek. Az orosz elnök korábban azt mondta, ő nyitott a túszcserére, az Egyesült Államok viszont azzal vádolta, hogy „túszdiplomáciát” folytat. Azt viszont hangsúlyozták, elkötelezettek Gershkovich hazahozatala mellett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!