Rendőröket, papokat öltek meg az oroszországi Dagesztánban, templomokra támadtak fegyveresek

2024. június 24. – 05:49

Rendőröket, papokat öltek meg az oroszországi Dagesztánban, templomokra támadtak fegyveresek
A derbenti támadás egyik helyszíne – Fotó: Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az oroszországi észak-kaukázusi Dagesztán köztársaságban templomokra és zsinagógákra támadtak vasárnap fegyveresek, tucatnyi halálos áldozatot szedve. Derbent és Mahacskala városokban az ortodox pünkösd ünnepén a hírek szerint legalább 15 rendőr, egy pap és egy biztonsági őr is meghalt. A köztársaság belügyminisztériuma szerint 16 embert ápolnak kórházban. A támadók közül hatan haltak meg, a rendőrség továbbiakra is keresi a többi támadót, akiket még nem azonosítottak, de Dagesztánban már többször történt iszlamista támadás. Egyelőre egyetlen csoport sem vállalta magára az akciókat.

A támadások célpontja két templom és két zsinagóga volt. Dagesztán legnagyobb városában, Mahacskalában egy ortodox papot öltek meg, elvágták a torkát. A közösségi médiában megjelent videókon sötét ruhába öltözött támadók lövöldöztek rendőrautókra.

Derbentben egy templomra és egy zsinagógára támadtak 40 perccel az esti ima után, majd Molotov-koktélokkal fel is gyújtották azokat. A hírek szerint a fegyveresek elbarikádozták magukat egy épületben. Szergokala faluban egy rendőrségi járművet támadtak meg. A rendőrség őrizetbe vette Magomed Omarovot, a Kaszpi-tenger partján fekvő Szergokalai járás vezetőjét, akinek két fia és unokaöccse részt vett a támadásban. Mindhárman életüket vesztették.

Oroszország közölte, hogy terrorcselekmény miatt indítottak nyomozást.

Az Oroszországhoz tartozó köztársaság vezetője bejelentette, hogy Mahacskalában és Derbentben az operatív harci intézkedések aktív szakasza befejeződött, a nyomozás, az „alvó sejtek” tagjainak felkutatása folytatódik. Azt mondta, hogy a terrortámadást egyebek között külföldről készítették elő.

Az indulatokat Izrael Gázai övezetben zajló támadásai korbácsolják fel az etnikailag rendkívül sokszínű, de 96 százalékban muzulmán orosz tagköztársaságban, ahol a legnagyobb nemzetiség, az avarok aránya is csak 29 százalék, az orosz kisebbségé pedig 3,6 százalék. A 3,2 milliós Dagesztánban 14 hivatalos státusszal rendelkező nyelv van, de még legalább kéttucatnyit tartanak számon. A dagesztáni helyzetről ebben a cikkben olvashatnak bővebben.

(CNN, BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!